Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 09:17 |

Najveći konvoj pomoći iz BiH za sirijske izbjeglice stigao u Reyhanli

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Najveći konvoj humanitarne pomoći iz Bosne i Hercegovine koji je MFS-EMMAUS poslao 17. aprila, danas je stigao u Rejhanli, grad u blizini tursko-sirijske granice.

Šest stotina tona osnovnih životnih namirnica koje su građani BiH donirali preko muftijstva tuzlanskog, travničkog, zeničkog i mostarskog dostavljeno je u logistički centar organizacije IHH-a, odakle će pomoć biti isporučena u kampove sa sirijskim izbjeglicama te u pekare kojih trenutno ima tri.

Dio troškova prevoza osigurali su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Vlada TK te turska organizacija IHH. Konvoj su dočekali predstavnici MFS-EMMAUS-a i Islamske zajednice. 

- Sirija je u zadnje vrijeme malo zaboravljena, ne dolazi toliko pomoći kao ranije. IHH je slao za Siriju i do 20-30 kamiona dnevno a sad 1-2 kamiona tako da je ova pomoć itekako dobro došla posebno u nadolazećim ramazanskim danima. Ova pomoć će biti dovoljna za ishranu izbjeglica narednih mjesec dana. Zahvaljujem se Bosni i Hercegovini, njenom narodu na pomoći koja je najveća pomoć koju smo dobili za sirijske izbjeglice u protekloj godini - izjavio je koordinator logističkog centra IHH u Reyhali Zeki Tahiroğlu.

Pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo kazao je da je "patnja sirijskog naroda i naša patnja i slična je onoj koju smo mi u BiH doživjeli ranije".

- Pomoć koju turski narod pruža Sirijcima je za primjer nama ali i cijelome svijetu. Danas kada prisustvujemo dočeku najvećeg konvoja humanitarne pomoći koju je narod BiH ikada poslao u neko krizno područje iskazujemo zahvalnost Bogu što nam je pomogao da ovu akciju uspješno završimo. Sa ovim današnjim konvojem poslali smo preko 2000 tona pomoći i sretni smo što je pomoć stigla pred ramazan - kazao je Škrebo.

Trenutno duž tursko-sirijske granice postoji oko 400 izbjegličkih kampova u kojima sirijske izbjeglice zavise od humanitarne pomoći. Samo na području grada Reyhanli ima oko 140.000 izbjeglica te dva kampa a u jednom od njih se nalazi i do 40.000 izbjeglica.

U narednim danima MFS-EMMAUS će zajedno sa predstavnicima IZ posjetiti jetimske domove, kuće sa sirijskim porodicama te jedan od najvećih izbjegličkih kampova "ATMA" .

Proteklih godina u ovim akcijama pomoći MFS-EMMAUS je poslao 53 šlepera sa 1.280 tona humanitarne pomoći koja se sastojala od prehrambenih i higijenskih proizvoda. Pored prehrambenih proizvoda, do sada su poslata i tri brodska kontejnera odjeće i obuće, saopćeno je iz MFS-EMMAUS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta