Bosna i Hercegovina     | 25.04.2019. 13:04 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH (2. dio)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera za 2019. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta u ukupnom iznosu od 8.071.280 KM, a sredstva će korisnicima biti isplaćena kao nepovratna (grant).

Za izgradnju preduzetničkih zona predviđeno je 4.500.000 KM, na ime poticaja inovatorima - pojedincima 50.000 KM, a za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja 100.000 KM.

Za unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture bit će izdvojeno 100.000 KM, za poticaje udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama 100.000 KM, a za pružanje mentoring usluga za subjekte male privrede 50.000 KM.

Opstanak tradicionalnih i starih obrta bit će podržan sa 180.000 KM, a razvoj vezanih i posebnih obrta sa 500.000 KM.

Iznos od 850.000 KM namijenjen je za poticaj novoosnovanim subjektima male privrede, a za jačanje konkurentnosti malih i srednjh preduzeća predviđeno je 1.451.280 KM. Za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka) planiran je iznos od 190.000 KM.

 

ZA KREDITNE POTICAJE PODUZETNIŠTVU I OBRTU 1.000.000 KM

 

Vlada FBiH odobrila je utrošak sredstava utvrđenih u Budžetu Federacije BiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, za realizaciju Programa "Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta". Sredstva od 1.000.000 KM, bit će plasirana putem Razvojne banke Federacije BiH, na revolving osnovi, s rokom povrata do 2030. godine.

Ovi poticaji će, kao državna pomoć male vrijednosti, biti dodjeljivani na period do sedam godina, s grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom od jedan posto.

Cilj programa je finansijska podrška subjektima male privrede kojima su za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti neophodna dodatna ulaganja u osnovna sredstva, što će omogućiti pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje, pružanje novih usluga, veće iskorištavanje kapaciteta, održavanje postojećih radnih mjesta, očuvanje postojećeg broja subjekata male privrede i novo zapošljavanje.

Do 30 posto odobrenih kreditnih sredstava subjekti male privrede moći će koristiti za nabavku repromaterijala.

Korisnici sredstava mogu biti subjekti male privrede definisani po Zakonu o poticanju razvoja male privrede i Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima sa sjedištem na području Federacije BiH, nalaze se u većinskom vlasništvu državljana BiH i imaju najmanje dva zaposlena na neodređeno vrijeme.

Sredstva će biti dodjeljivana nakon javnog konkursa, a ukoliko ne budu raspodijeljena u cijelosti, novi javni konkurs može biti raspisan do kraja 2019. godine.

 

USVOJENA INFORMACIJA O STATUSU KREDITNIH I GRANT SREDSTAVA NAMIJENJENIH ZA PENZIONISANJE RADNIKA

 

Federalna vlada usvojila je informaciju o statusu i realizaciji kreditnih i grant sredstava koja su za uvezivanje radnog staža obezbijeđena iz budžeta FBiH od 2012. do 2018. godine putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i iz posebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH u periodu 2017. - 2018. godina.

Kroz programe Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u periodu 2012. - 2018. godina dodijeljeno je 7.997.774,42 KM za uvezivanje staža za 794 radnika, radi odlaska u penziju.

Kroz poseban fond Razvojne banke FBiH u periodu 2017.-2018. godine dodijeljeno je 13.363.932,51 KM za 738 radnika, kako bi ostvarili uslove za odlazak u penziju, kao i 14.651.333,49 KM za 2.868 radnika za uplate doprinosa za PIO/MIO, s ciljem uvezivanja radnog staža za određeno vremensko razdoblje.

Na dan 19.4.2019. godine na računu posebnog fonda Razvojne banke FBiH ima 3.257.709,90 KM.

 

NAPREDAK REFORME JAVNIH FINANCIJA

 

Usvojivši izvješće o provedbi Strategije reforme upravljanja javnim financijama u BiH za razdoblje 2017.-2018. godina, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo financija da, zajedno s kantonalnim ministarstvima financija, Uredom za reviziju institucija u FBiH i ostalim relevantnim institucijama, nastavi aktivnosti u provedbi ovog dokumenta.

Odluke koje Vlada FBiH donosi, kaže se u izvješću, imaju dalekosežne posljedice na buduće generacije i razvoj gospodarstva, te je nužno da donositelji odluka u oblasti javnih financija budu toga svjesni. Moderno upravljanje javnim financijama sastoji se od rastućeg seta kompleksnih procesa, pravila, sustava i međusobno povezanih normi. Ciljevi upravljanja javnim financijama su očuvanje održive fiskalne pozicije, efektivna alokaciju javnih resursa i učinkovita isporuku javnih dobara i usluga.

U Federaciji BiH je napravljen bitan napredak u reformi ove oblasti, pogotovo u odnosu na stanje od prije nekoliko godina, ali još mnogo toga mora da bude uređano, najveći izazovi su trenutno u sferi porezne politike, u planiranju, izradi i u izvršenju proračuna, te u dijelu uspostave učinkovite i efektivne interne kontrole.

 

O SREDSTVIMA TEKUĆE REZERVE

 

Federalna vlada je usvojila izvješće o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće pričuve Proračuna FBiH za 2019. godinu po odlukama Vlade FBiH, te rješenjima premijera i zamjenika premijera FBiH za razdoblje 1.1.- 31.3.2019. godine.

Kako je navedeno, izdvajanja iz planiranog iznosa sredstava na poziciji Tekuće pričuve Vlade od 5.000.000 KM u prvom tromjesečju nije bilo.

Na poziciji Tekuće rezerve premijera planirano je za ovu godinu 75.000 KM, od čega je dosad izdvojeno 3.500 KM, Izdvajanja nije bilo iz tekućih rezervi dvoje zamjenika premijera planiranih u iznosima od po 40.000 KM.

 

USVOJENI IZVJEŠTAJI O PROVEDBI PROJEKATA U ENERGETSKOM SEKTORU

 

Vlada FBiH usvojila je izvještaj o implementaciji projekata po Programu javnih investicija u sektoru energije, zaključno sa 31.12.2018. godine.

Riječ je o projektima JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, a to su Vjetroelektrana Podveležje 1, HE Vranduk na rijeci Bosni, HE Janjići na rijeci Bosni, HE Una Kostela, HE Babino Selo, Power IV – EP BiH-Uvođenje SCADA/DMS i TK u sektor distribucije, Blok 7- 450 MW TE Tuzla, Blok 8-300 MW TE Kakanj, RiTE Bugojno – 300 MW i Hidrotehnički objekt Tunel Ribnica

Projekti koje provodi JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar su CHE Vrilo, Distribucija električne energije BiH/B, Vjetroelektrana Mesihovina i SCADA/DMS/OMS s pripadajućim komunikacionim sistemom (uspostava daljinskog upravljanja, nadziranja i prikupljanja na distributivnom nivou elektroenergetskog sistema). Projekti BH Gasa d.o.o. Sarajevo su Gasifikacija Srenjobosanskog kantona i Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

 

POSLOVNI PROSTORI SPORTSKIM SAVEZIMA

 

Vlada FBiH dala je na privremeno korištenje poslovni prostor u Sarajevu u ulici Alipašina broj 14/L, površine 233,62 m2 sportskim savezima, bez naknade, na period od pet godina.

Korisnici su Karate savez BiH, Skijaški savez BiH, Sportski savez BiH, Džudo savez BiH, Stonoteniski savez, Bokserski savez BiH i Odbojkaški savez BiH.

Ovim savezima date su, pod istim uslovima, i zajedničke prostorije.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH je zadužena da s korisnicima zaključi ugovore kojim će biti regulisano plaćanje naknada za održavanje, obezbjeđenje, komunalne usluge i druge troškove korištenja ovih prostorija.

 

KASARNA "JAJCE" GRADU SARAJEVU NA 49, A "KONJIČKIH BRIGADA" PD "IGMAN" NA 10 GODINA

 

Vlada FBiH dala je na privremeno korištenje Gradu Sarajevu kasarnu „Jajce" površine 8.508 kvadratnih metara na period od 49 godina.

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH je zadužena da s Gradom Sarajevom zaključi ugovor o korištenju kojim će biti uređena pitanja naknade za komunalne usluge i održavanje infrastrukture (utrošak električne energije, grijanja, vode, telefona, odvoza otpada i drugih obaveza nastalih korištenjem objekta) i da prijedlog teksta ugovora o korištenju dostavi Federalnom pravobranilaštvu, koje je dužno da najkasnije u roku od 30 dana dostavi mišljenje.

Privrednom društvu „Igman" d.d. Konjic data je na privremeno korištenje, bez naknade, na period od 10 godina, kasarna „Konjičkih brigada" koja se nalazi na području Konjica, ukupne površine 262.538 m2, sa pripadajućim objektima i infrastrukturom.

Stupanjem na snagu ovih odluka prestale su da važe ranije odluke o davanju na korištenje ovih objekata.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

 

Vlada FBiH je, na osnovu raspoloživih i evidentiranih podataka, donijela više odluka o raspoređivanju donatorskih sredstava sa podračuna evidentiranog na Jedinstvenom računu Trezora Federalnog ministarstva finansija, Zavodu za javno zdravstvo FBiH u ukupnom iznosu od 172.863KM.

Danas je donesena Odluku o sazivanju vanredne Skupštine dioničara Privrednog društva Zrak d.d. Sarajevo.

Vlada je odobrila raspoređivanje sredstava s podračuna koji su evidentirani na Jedinstvenom računu Trezora Federalnom ministarstvu zdravstva u iznosu od 25.970,45 KM za finansiranje projekta Jadranskog modela održive mobilnosti u oblasti zdravstvene zaštite.

Odobren je i raspored sredstava s posebnog namjenskog transakcijskog računa za prikupljanje prihoda ostvarenih iz Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA) otvorenog kao podračun u okviru JRT Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za Projekat Attractive Danube.

Donesena je i Odluka o raspoređivanju sredstava Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke s podračuna evidentiranog na Jedinstvenom računu Trezora.

Vlada je donijela Odluku o davanju u zakup poslovnih prostora JU Biblioteka Sarajeva na period od pet godina, po cijeni od pet KM/m2.

Prihvaćeni su izvještaji o prošlogodišnjem radu Agencije za reviziju privatizacije u FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite i Federalnog zavoda za zapošljavanje,

Vlada FBiH je usvojila izvještaje o radu upravnih odbora Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar i Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo za 2018. godinu.

Usvojeni su izvještaji o poslovanju privrednih društava sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za 2017. godinu i izvršenju Plana statističkih istraživanja od interesa za FBiH za 2018. godinu.

Federalna vlada usvojila je informaciju o realizaciji sredstava dodijeljenih iz dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH iz posebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH. Sredstava od 6.300.000 KM dodijeljena su za financijsku pomoć javnim zdravstvenim ustanovama - kantonalnim i općim bolnicama i univerzitetsko­kliničkim bolnicama u FBiH, koji su bili obavezni da dostave izvještaj o njihovom utrošku.

Vlada FBiH je prihvatila informaciju o Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu Anto Nedić i drugi od 12.3.2019. godine. Vlada je danas zaključila da će nastaviti s mjerama koje poduzima radi isplate potraživanja apelantima i svim ostalim povjeriocima na teret budžeta Federacije BiH, a u skladu sa ovom odlukom Ustavnog suda BiH.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

 

Vlada FBiH je Nadzornom odboru Ceste d.d. Mostar dala prethodne saglasnosti za razrješenje vršioca dužnosti člana Uprave ovog društva prije isteka mandata, zbog gubitka povjerenja, kao i za imenovanje Ivana Brkića za v.d. izvršnog direktora za opće i pravne poslove, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Nakon što je usvojila izvještaj Komisije za izbor kandidata za Upravni odbor Agencije za privatizaciju u FBiH, Vlada je razriješila Upravni odbor ove agencije i imenovala Josipa Marijanovića (predsjednik), Edwina Mehiganića (zamjenik predsjednika), Sanelu Dumanjić, Zinku Grbo i Dragana Brkovića za nove članove Upravnog odbora, na period od četiri godine.

Data je punomoć Ernestu Đonki da zastupa Vladu Federacije BiH na sjednici Skupštine javnog preduzeća BH Pošta d.o.o. Sarajevo, zakazanoj za 26.4.2019. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo