Ekonomija     | 25.04.2019. 13:02 |

Povezivanje biznismena Indonezije i BiH u fokusu poslovnog skupa (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Ambasada Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini organizirala je danas treći skup privrednika i kompanija iz ove daleke zemlje koji je bio prilika za bolje ekonomsko povezivanje Indonezije i BiH.

Kako je istaknuto, radi se o dalekoj zemlji, ali to ne bi trebala biti prepreka povećanju trgovinske razmjene budući da BiH i Indonezija od uspostavljanja bilateralnih odnosa važe za dvije prijateljske zemlje.

Iako BiH iz Indonezije uvozi kokos, cimet i palmino ulje, a izvozi proizvode namjenske industrije poput oružja i municije, dvije zemlje se još uvijek ne mogu pohvaliti velikom trgovinskom razmjenom, no upravo ovakvi susreti prilika su za povezivanje, rečeno je.

Susret je organiziran kao dio Sarajevo biznis foruma, ali budući da je ta velika investicijska konferencija organizirana u vrijeme izbora u Indoneziji - zemlji koja ima više od 8.000 otoka i 190 miliona stanovnika s pravom glasa, dolazak biznismena nije mogao biti upriličen.

Ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelia Achmad Yani, nakon organizirana dva prethodna poslovna skupa, ocijenila je da je saradnja između zemalja sve bolja i doživljava svoj procvat.

Izrazila je nadu da će nakon ovakvog skupa broj proizvoda koji se uvozi iz Indonezije i izvozi u tu zemlju povećati te da će se naći tržište za indonežansku kafu, ali i brikete za vatru koji se izrađuju od kokosovog i palminog drveta zbog čega pri sagorijevanju imaju ugodnu aromu.

- Ono što smo postigli ranijim susretima ovog tipa je povećan broj turista koji dolaze u BiH. Prije toga postojala je bojazan jer je u BiH bio rat, ali sada su se uvjerili u drugačiju sliku. Tako da turizam, obrazovanje i trgovinska razmjena su najznačajnije oblasti na kojima treba raditi - zaključila je.

Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak naglasio je da je dolazak ambasadorice bila prekretnica u poboljšanju ekonomskih odnosa kada je istraženo tržište i pronađeni načini za povećanje trgovinske razmjene.

Kazao je i to da udaljenost među zemljama ne bi trebala biti prepreka izdvajajući kao primjer dobre prakse veliko ulaganje Kine u BiH iako se i u tom slučaju radi o udaljenoj zemlji.

- Inače malo znamo o udaljenim tržištima. Čak 70 posto bh. izvoza je u zemlje Evropske unije, a Indonezija bilježi značajan stepen rasta od pet i više posto godišnje što može biti velika šansa i za poboljšanje ekonomskih odnosa s BiH - pojasnio je Tinjak.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istaknuo je da postoji interes indonežanskih kompanija da investiraju u BiH što je potvrđeno i na nedavno održanom sastanku s predstavnicima Trgovinske komore Indonezije koji su posjetili BiH.

- Potencijal radne snage u BiH je dovoljan da odgovori njihovim zahtjevima, ali postavili su i druge uvjete od kojih se jedan odnosi potrebu razgovora s predstavnicima takozvanih biznis-prijateljskih gradova koji bi mogli osigurati kapacitete poput zemljišta da bi oni ostvarili investicije - pojasnio je Vuković.

Potvrdio je da je tada razgovarano i o konkretnim projektima, a Vanjskotrgovinska komora očekuje i prijedloge od bh. privrednika koji bi bili predloženi indonežanskoj strani za investiranje, dok će Komora nastojati ukloniti barijere za ostvarenje tih ciljeva.

U okviru skupa, namijenjenog vladinim zvaničnicima i poslovnim ljudima iz obje zemlje, organiziran je i susret privrednika "jedan na jedan". Indonezijsku delegaciju čine poduzetnici koji se bave ribarstvom, proizvodnjom hrane, začina, bankarstvom, hotelijerstvom i turizmom.

Pogledajte http://fena.ba/video/2893

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nTuJMa86haORo5Gyw1nY5U2s18ZDy1bH?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Otvorene prijave za BHdiaFor - najveći poslovni skup bh. dijaspore

U Sarajevu 9. augusta veliki poslovni skup dijaspore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo