Kultura     | 26.04.2019. 08:30 |

Dodjelom nagrada večeras se zatvara 'Mostarska liska 2019'

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. travnja (FENA) - Dodjelom nagrada večeras će svečano biti zatvoreno 16. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2019" koja se u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar ove godine od 19. travnja održavala pod sloganom "Drugačiji život je moguć".

 Sedam predstava natjecalo se na ovogodišnjem festivalu, a svaku od njih tematski su povezivali problemi današnjice, čime su umjetnici ujedno pozivali gledatelje da na neki način promisle o svijetu i vremenu u kojem žive i pokušaju taj svijet učiniti boljim, odnosno drugačijim.  

 U natjecateljskom programu publika je imala priliku vidjeti predstavu "Ime", u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo, "Zašto je poludeo gospodin R?", u režiji Bobe Jelčića, a u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, "Anđeli Babilona", u režiji Admira Glamočaka, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, "Mušica", u režiji Silvije Vadla, u izvedbi Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine.

 Oxygen Production iz Sarajeva nastupilo je s predstavom "Narodni poslanik", u režiji Alena Muratovića, gosti iz Beograda - Presek Dijagonala donijeli su predstavu "Brak mrak", čiju režiju potpisuje Tea Puharić, dok je zadnji dan natjecateljskog dijela nastupilo Narodno pozorište RS iz Banja Luke s komedijom "Naši dani", u režiji Juga Radivojevića.

 Nakon svake odigrane predstave stručni žiri dodijelio je Malu lisku za najboljeg glumca ili glumicu večeri, koji ulaze u konkurenciju za najboljeg glumca i glumicu festivala. Stručni žiri dodijelit će večeras Veliku lisku - Grand Prix Festivala, za najbolju predstavu u cjelini.

 Tu su i nagrade za najboljeg glumca i glumicu festivala, plaketa Ahmet Obradović za najbolju režiju i također nagrade žirija medija i žirija publike koji dodjeljuju nagrade za najbolju predstavu.  

 Stručni žiri ovogodišnjeg festivala činili su glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Senad Bašić, redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac Ateljea 212 Erol Kadić. U žiriju medija bile su Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko, dok su za žiri publike bile zadužne Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder.

 Ovogodišnja Mostarska liska pored natjecateljskog, obilovala je i bogatim popratnim programom.

 Sam festival započeo je izložbom "Glumac lirskog treptaja" o Safetu Pašaliću istaknutom bh. glumcu i redatelju i prvom upravniku Narodnog pozorišta Mostar. Tijekom festivalskih dana Pozorište je ugostilo i učenike iz pet mostarskih škola koji su prošli radionicu dramskog odgoja, a zbog razvoja i unapređenja kadrova u institucijama kulture i nevladinom sektoru koji je vezan za kulturnu scenu Grada Mostara organizirane su i radionice u Kosači koje je vodio profesor Darko Lukić.  

 Nakon ceremonije dodjele nagrada, koncert će u čast nagrađenim održati kantautor Damir Imamović, jedan od najznačajnijih izvođača sevdaha danas i čovjek koji je u tradicionalnu glazbu BiH unio jedan novi umjetnički duh. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Komedija 'Ubit ću se, majke mi' za Dan žena u Kosači

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta