Bosna i Hercegovina     | 26.04.2019. 11:30 |

Helikopteri UH-1H prvi put u misiji gašenja požara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Helikopterski skvadron (HS) Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane (ZSiPZO) Oružanih snaga BiH (OSBiH) nastavlja jačati dodatne sposobnosti za izvršenje misije pružanja pomoći civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nesreća, koja je u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, te još jednom dokazuje spremnost da u skladu sa raspoloživim resursima bude u službi svih građana Bosne i Hercegovine.

Naime, helikopterske posade 2. HS br. ZSiPZO usvojile su dodatnu sposobnost na helikopteru UH-1H koja se odnosi na zadatke gašenje požara uz upotrebu sistema „Bambi Bucket 1012“, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Kako navode, priprema helikopterskih posada UH-1H za misiju gašenja požara izvršena je u tri faze, od čega, prva podrazumjeva teoretsku pripremu letačkih posada kao i tehničku pripremu potrebne opreme za izvršenje misijskih zadataka (kuka za nošenje spoljnjeg tereta, odabir sajli, tehničke karakteristike „Bambi Bucket 1012“).

Ova faza je veoma bitna za upoznavanje pilotskog i tehničkog sastava 2.HS-a sa opremom i njenim karakteristikama te sticanjem osnovnih znanja i vještina u eksploataciji i održavanju opreme.

Druga faza obuhvata nošenje spoljnjeg tereta s ciljem obnavljanja usvojenih procedura za rad na spoljnjem teretu kao i uvježbavanje posadne koordinacije u helikopteru i na zemlji, a treća probni let sa „Bambi Bucket 1012“, kao i uvježbavanje helikopterskih posada za izvršenje zadataka gašenja požara sa helikopterom UH-1H.

Na poligonima za obuku u 2HS brZS i PZO 18. aprila uspješno je izvršen probni let na helikopteru UH-1H sa vedrom za gašenje požara „Bambi Bucket 1012“, a sve planirane provjere protekle su u skladu sa planom i još jednom potvrdile spremnost opreme i personala, navodi se u saopćenju.

Iz MOBiH-a, nadalje, navode kako su se kompletiranjem sve tri faze koje karakteriše postupnost, stručnost, ozbiljnost, posebno u onom dijelu koji se odnosi na sigurnost letenja, stekli svi neophodni preduslovi za efikasno korištenje helikoptera UH-1H u zadacima gašenja požara.

Uspješnom realizacijom obuke, helikopterske posade 2.HS-a usvojile su dodatnu sposobnost za izvršenje misijskih zadataka čime se i borbena gotovost Br. ZSiPZO podiže na viši nivo. Vedro za gašenje požara „Bambi Bucket 1012“ je kapaciteta 500 litara i pokazalo se izuzetno praktičnim za ove vrste zadataka, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'