Bosna i Hercegovina     | 26.04.2019. 11:42 |

U toku vanredna Skupštine BPK-a Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. aprila (FENA) - U toku je peta vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na kojoj bi trebao biti imenovan novi saziv kantonalne vlade.

Za dnevni red predložena je samo jedna tačka - Odluka o potvrđivanju Vlade BPK Goražde.

Tokom rasprave o dnevnom redu poslanici Liberalne stranke pozvali su kantonalni parlament na poštivanje Ustava, Poslovnika i zakona, tvrdeći da se nisu stekli uslovi za imenovanje nove Vlade, jer, kako su ustvrdili, jednom konstitutivnom narodu nije omogućen rad u zakonodavoj vlasti, odnosno rukovodstvu Skupštine, koje smatraju nelegalnim i zahtjevaju da se održi nastavak konstituirajuće sjednice.

- Liberalna stranka nema pretenzija za izvršnu vlast ali Klub Srba mora učestvovati u radu rukovodstva Skupštine. Koristeći ustav i poslovnik dobit ćemo paralelnu vladu, ukoliko se uloži vitalni nacionalni interes, jer sadašnji ministri ne mogu biti razriješeni do odluke Ustavnog suda - rekao je predsjednik kluba poslanika Liberalne stranke Rasim Mujagić.

Poslanik SDA Nijaz Musić ocijenio je da je današnja sjednica, kojoj prisustvuju brojni gosti, trebala biti svečanog karaktera, te da Liberalna stranka nije ispunila svoju obavezu, iako je u nekoliko navrata pozivana da to učini. 

Poslanica LS-a Daliborka Milović zatražila je pauzu u ime Kluba naroda, međutim sekretar Skupštine je kazao da taj klub još nije konstituisan, te je 30-minutna pauza koja je upravo završena, uslijedila na zahtjev kluba poslanika ove stranke.

Sjednica je nastavljena uz obrazloženje poslanika ove stranke da je pauza zatražena kako bi se donio akt koji potvrđuje da je formiran Klub Srba. Milović je na temelju toga ponovo zatražila 30 minutnu pauzu na zahtjev Kluba Srba.

Predsjedavajuća Edita Velić nije udovoljila njenom zahtjevu, te je podsjetila da nastavku konstituirajuće sjednice nije prisustvovala Liberalna stranka, tako da Klub Srba tada nije formiran na sjednici.   

Pojedinačnim glasanjem dnevni red je upravo usvojen sa 16 glasova za, sedam protiv i dva suzdržana.

Nakon što je privremena Komisija za izbor i imenovanje Skupštini predložila usvajanje Odluke o potvrđivanju Vlade BPK, ponovo je na zahtjev Liberalne stranke uslijedila pauza koja je u toku.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana