FENA biznis     | 26.04.2019. 11:40 |

Ekonomski razvoj BiH je prioritet

FENA Saopćenje

 

Akademik Tomaš o prirodnim resursima, ekonomskom progresu i obnovljivim izvorima energije uoči Godišnjeg sastanka EBRD-a 

Održavanje Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), početkom maja u Sarajevu, treba iskoristiti kao segment koji će doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, cijeni akademik Rajko Tomaš, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci, vrhunski stručnjak u oblasti makroekonomije.  

"Mislim da bi Bosna i Hercegovina trebala postići konsenzus o načinu uređenja kako poslovnog, tako i uopšte okruženja za normalan život i rad ljudi. Tu prvenstveno mislim na uspostavljanje potpunijih funkcija pravne države.", cijeni akademik Tomaš. 

Morali bismo, kaže akademik Tomaš, redefinisati naše prednosti. Ističe da moramo afirmisati svoje prednosti, kojih imamo mnogo, ali ih dovoljno ne koristimo. Kao neke od prednosti, zbog brojnih poljoprivrednih površina koje su još uvijek pogodne za proizvodnju dobre, kvalitetne hrane, navodi prehrambeni sektor. 

"Posjedujemo rude, imamo šume, vodu. To su trenutno vrlo značajni resursi. U takvim uslovima, mi bismo trebali posvetiti više pažnje razvoju prerađivačke industrije, jer ona oplemenjuje proizvode koji se ovdje proizvode, koncentriše veću količinu rada, drži zaposlenost na višem nivou, obezbjeđuje viši standard stanovništvu i stvara srednju klasu koja je poželjna, ali i potrebna za razvoj jednog normalnog demokratskog društva.“ navodi Tomaš. 

Još jedna od važnih tema je i energetika, u kojoj, ističe akademik Tomaš, imamo niz prednosti. 

„Energija će biti resurs od posebnog značaja u vrlo bliskoj budućnosti. Imamo solidne obnovljive izvore energije, koje treba koristiti. Mi ne možemo provoditi strategije koje provode velike zemlju u razvoju, jer smo mala zemlja, ali možemo razvijati dobre kooperantske strategije sa okruženjem, sa kompanijama iz svijeta i na taj način se uključivati u svjetsko tržište", zaključuje akademik Tomaš. 

Svoje strateške industrije, među kojima su IT, turizam, proizvodnja i inžinjering, drvna industrija i proizvodnja namještaja, te poljoprivreda i obrada prehrambenih namirnica, Bosna i Hercegovina će, 7., 8. i 9. maja ove godine predstaviti u okviru programa Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a. Podsjećamo, ovim povodom će BiH ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Via Media i Bingo najuspješniji na vodećem digitalnom festivalu u regiji

Via Media najnagrađivanija agencija u BiH

Via Media apsolutni pobjednik na Sempl-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'