Bosna i Hercegovina     | 26.04.2019. 12:46 |

LS u Skupštini BPK-a pokrenula proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 26. aprila (FENA) - Na petoj vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde tokom rasprave o Odluci o potvrđivanju Vlade BPK Goražde,  Liberalna stranka je pokrenula proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Poslanica ove stranke Daliborka Milović ponovila je da je uz ostalo, prekršen poslovnik Skupštine i u smislu rokova za dostavljanje prijedloga.

- S obzirom na tok sjednice i očitu namjeru da se predložena odluka i usvoji, dvotrećinskom većinom Kluba Srba na Odluku o imenovanju premijera BPK i odluku o potvrđivanju Vlade BPK pokrećemo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Ujedno skrećemo pažnju parlamentarnoj većini da je za usvajanje odluka potrebna dvotrećinska većina svakog kluba naroda zastupljenog u skupštini - kazala je Milović.

Nijaz Musić iz SDA upitnim je ocijenio legitimitet Kluba Srba da pokrene proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, što je Milović demantovala tvrdeći da to može uraditi dvotrećinska većina kluba naroda.

Tokom rasprave o predloženoj Odluci o potvrđivanju Vlade BPK, poslanik SBB-a Muradif Kanlić kazao je da će ova stranka biti suzdržana, dok organi stranke ne dogovore način djelovanja na nivou centrale, a time i u BPK.

Poslanik SDP-a Emir Frašto kazao je da je namjera ove stranke bila podržati konstituisanje izvršne vlasti, ali da, kako je kazao, ponuđeno ne odgovara kvalitetu.

- Imat ćemo možda najmlađu vladu ali sudeći po biografijama, ovo je čini mi se samo pokrivanje pojedinačnih ili stranačkih interesa. Što se tiče prijedloga za premijera, Aida Obuća, nemam ništa protiv, ali bilo bi dobro da imamo iskusnije i kvalitetnije pojedince na ministarskim pozicijama i tu najveću odgovornost snosi SDA koja je odlučila značajna ministarstva dati ljudima bez iskustva. Prijedlozi za skupštinska tijela su po meni kvalitetniji od prijedloga za ministre - smatra Frašto.

Trenutno je u toku pauza po zahtjevu SDP-a.   

Buduću Vladu BPK trebali bi činiti premijerka Aida Obuća (SDA), ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica Eniz Halilović (SDA), ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Nataša Danojlić (SDA).

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) za ministra finansija predložila je Šemsu Muslića, dok bi Bojan Krunić trebao biti budući ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Edin Aganović iz Stranke za BiH predložen je za ministra za boračka pitanja, Mensad Arnaut kandidat je A-SDA i Nezavisnog bloka za ministra privrede, Nizama Rišljanin prijedlog je Goraždanske priče za ministricu unutrašnjih poslova.

Za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport iz Demokratske fronte predložen je Arman Bešlija. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo