Sport     | 26.04.2019. 14:35 |

INZ podržao sedmicu sporta u Međunarodnoj školi "Richmond Park" u Zenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - Vijeće učenika Međunarodne škole "Richmond Park" u Zenici od 22. do 26. aprila organiziralo je manifestaciju "Sedmica sporta 2019." s ciljem promoviranja zdravih stilova života. 

Manifastaciju je podržala Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), koja je tom prilikom učesnicima dostavila zdravstveno-odgojne materijale. 

Također, predstavnici Službe su prisustvovali završnom danu i zatvaranju manifestacije, te u okviru proglašenja pobjednika je pročitan prigodan tekst o značaju fizičke aktivnosti za zdravlje.

 Prema istraživanjima, samo četvrtina adolescenata provodi minimum fizičke aktivnosti u trajanju od 60 minuta dnevno, a oko pet posto uopće nema fizičku aktivnost na dnevnoj osnovi.

 Čak polovina mladih ljudi provodi dva i više sati dnevno ispred ekrana, a trećina 13-godišnjaka i 15-godišnjaka provodi više od dva sata svakim danom igrajući igrice na računarima.

Značaj sporta za pojedinca i društvo veći je nego što se to misli. Sport odgaja mlade ljude u pozitivnom smjeru, uči ih prevladavanju vlastitih ograničenja. Sport pridonosi tjelesnom i psihičkom zdravlju i prevenira bolesti koje nastaju uslijed tjelesne neaktivnosti. Sport kao način života najbolji je mogući izbor. Malim pomacima u svakodnevnom životu, poput odlaska u školu pješice, mogu se napraviti velike pozitivne pomaci za vlastito zdravlje, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana