Regija     | 29.04.2019. 12:14 |

Dačić: Sastanak u Berlinu kombinacija pritisaka i priprema pred europske izbore

FENA Cvita Kusić

BERLIN, 29. travnja (FENA) - Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra kako će današnji sastanak u Berlinu biti kombinacija pritisaka i priprema pred europske izbore, kako bi se, dodao je, pokazala važnost Pariza i Berlina i određena ljutnja na Brisel.

 Dačić je za TV Pink kazao da je sastanak i način da se pokaže nezadovoljstvo prema Federici Mogherini koja je, kako kaže, imala dosta tešku ulogu u vođenju briselskog procesa, a to je da koordinira ovaj proces i istovremeno tjera sve sudionike da budu disciplinirani u provođenju svega dogovorenog.

 Ocijenio je kako je njemačka kancelarka Angela Merkel ovim sastankom u dogovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom riješila pokazati svoju ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

 "Srbija nikada nije osporavala potrebu da se dijalog vodi, ali smo rekli da možemo nastaviti dijalog samo ukoliko Haradinaj i kosovska vlada u Prištini ukinu odluku o taksama. Sada dolazi do relativizacije, a to znači šta ćemo mi učiniti da bi oni ukinuli takse", naveo je Dačić uoči sastanka.

 Istaknuo je kako se od sastanka u Berlinu teško mogu očekivati spektakularni proboji ukoliko se ne izvrše pritisci na Prištinu za ukidanje taksi.

 "Od današnjeg sastanka se ne može očekivati da bude povijesni, ali može biti i dobar ako se natjera Priština da ukine takse. Imajući u vidu sudionike, teško je to očekivati", rekao je Dačić i ocijenio kako će na Srbiju sigurno biti pritisaka ali kako predsjednik Aleksandar Vučić nije netko tko će podleći pritiscima, posebice "ukoliko je nešto protiv naših interesa", prenosi Tanjug.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Nović učestvovao u Rimu na drugom sastanku Konvencije za jačanje CEI

Sastanak Nikšića i Isaka - Vjerujemo u zakonit i ispravan rad svih institucija

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta