Ekonomija     | 29.04.2019. 15:09 |

Forto apeluje na poslodavce da radnicima omoguće slobodan dan u vrijeme praznika

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 29. aprila (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto uputio je apel poslodavcima da, ukoliko mogu, svojim radnicima omoguće da ne rade u vrijeme Međunarodnog praznika rada - 1. maja, a ako već ne mogu izbjeći kontinuirani proces rada, onda da radnicima povećaju naknadu za taj dan.  

- Zakon dozvoljava rad i praznikom, ali vrlo jasno propisuje da radnici koji rade praznikom budu plaćeni za svoj rad - kazao je Forto.

Premijer KS je najavio akciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koja će 1. i 2. maja biti na terenu i sankcionirati one koji ne provode zakon, odnosno, one koji ne isplaćuju radnike za njihov rad u vrijeme praznika, ili druge dane za koje je propisano da su neradni dani.

To je potvrdio i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović koji je kazao da će inspekcija rada, tržišno-turistička, sanitarna, veterinarska, inspekcija zaštite okoliša, saobraćajna inspekcija, biti na terenu i evidentirati sve trgovine, objekte, štandove, nelegalne prijevoznike.

Inspektori će vršiti nadzor nad fiskalnim sistemima u pogledu kontrole izdavanja fiskalnih računa kod subjekata nadzora i posjedovanja fiskalnih uređaja, a prioritet je sprječavanje nelegalne trgovine tokom praznika.

- Inspekcija rada će vršiti nadzor nad provođenjem Zakona o radu u KS. Poslodavac je obavezan da vodi evidenciju o radnom vremenu radnika. Ukoliko poslodavac ne vodi evidencije ili radi suprotno propisanim pravilnikom, ili ukoliko inspektoru ne stavi na uvid evidencije o radnom vremenu radnika, bit će prekršajno sankcioniran i novčano kažnjen, u skladu sa Zakonom - kazao je Halilović.

Glavni inspektori Selmir Velić, Muvedeta Šetić, Amela Babić su kazali da će svako iz svoje oblasti vršiti nadzor tokom praznika.

Tako će u cilju zaštite zdravlja i interesa građana, inspektori za veterinu i sanitarna inspekcija pojačati veterinarsko zdravstveni pregled životinja i životinjskih prerađevina.

Pojačan nadzor će imati i šumarska inspekcija koja će svoje aktivnosti provoditi na lokalitetima i mjestima gdje se očekuje veći broj izletnika, a sve s ciljem sprečavanja šumskih požara, ili nelegalne sječe šuma.

Komunalna inspekcija će, u saradnji s komunalnim preduzećima Rad i Park održavati čistoću, a inspekcija zaštite prirode će djelovati na područjima Vrelo Bosne, Bijambare, Skakava, Bentbaša i Trebević.

Saobraćajna inspekcija će vršiti nadzor nad nelegalnim taksistima i nelegalnim kombi prijevoznicima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Forto: Svjetska banka može imati ključnu ulogu u razvoju željeznica i ceste Sarajevo-Podgorica

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'