Bosna i Hercegovina     | 30.04.2019. 12:58 |

Višković: Poreske olakšice za poslodavce koji povećaju plaću radnicima u RS

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. aprila (FENA) - Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković najavio je da će entitetska vlada uskoro predložiti novi set zakona, s ciljem rasterećenja privrede i povećanja plaća.

-Kroz zakonsku regulativu definisat ćemo da se poslodavcima koji povećaju plaću zaposlenima, na kraju godine vrati značajan dio poreskih davanja – naveo je Višković.

Prioritet Vlade ostaje, kako je dodao, rad na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, privlačenju domaćih i stranih investicija, stvaranju uslova za nova zapošljavanja i poboljšanju životnog standarda građana.

-Vlada i ove godine nastavlja realizaciju uspješnog Programa zapošljavanja, kojim stimuliše poslodavce da otvaraju nova radna mjesta, a s ponosom ističem i da će Vlada od ove godine redovno obezbjeđivati poslove pripravnika u institucijama RS za najbolje studente sa dva javna univerziteta, jer na mladim i stručnim ljudima ostaje razvoj i prosperitet RS - naveo je Višković.

Također, od ove godine se provodi i Program prekvalifikacije visokoobrazovanih nezaposlenih lica u pravcu osnovnih IT vještina, kako bi ova lica bila konkurentnija na tržištu rada.

U povodu 1. maja, Međunarodnog praznika rada on je građanima, radnicima i sindikatima u RS uputio čestitku.

-Na današnji dan, koji je simbol borbe za prava radnika, socijalnu pravdu i radničku solidarnost, pozivam vas da svi zajedno istrajemo u borbi za ostvarivanje ovih ideala i doprinesemo stvaranju što kvalitetnijih uslova rada u našem društvu – istakao je entitetski premijer.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mijatović: Od 1. siječnja minimalna plaća u FBiH tisuću KM (VIDEO)

Brčko: Proračunski korisnici dobit će povišicu od pet posto

Špago: Odbijanjem smanjenja enormnih primanja vladajuća većina pokazala svoju beskrupuloznost

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'