Bosna i Hercegovina     | 30.04.2019. 14:09 |

Članovi Skupštine MRV-a osudili učestale terorističke napade u svijetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Članovi Skupštine Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine najoštrije su osudili učestale terorističke napade u svijetu. 

- Mi, članovi Skupštine Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, zgroženi terorističkim napadima u Pittsburgu i San Diegu (SAD), na Novom Zelandu i Šri Lanki, ovim najstrožije osuđujemo ove terorističke napade i sve druge terorističke napade u svijetu. Izražavamo svoju solidarnost sa svim žrtvama i pozdravljamo napore vjerskih lidera u pogođenim državama da svojim zajedničkim akcijama dovedu vjernike do zajedništva.

Posebno nas brine činjenica da su ovi napadi potaknuti vjerskom mržnjom i netolerancijom drugog i drugačijeg,  protiv čega se Međureligijsko vijeće u BiH intenzivno bori već 22 godine - navedeno je u zajedničkoj osudi članova Skupštine Međureligijskog vijeća BiH.

- Zabrinjava nas rastuća zloupotreba vjere u cilju radikalizacije pojedinaca i društava širom planete. Zločini počinjeni u ime Boga su zločini protiv samog Boga! Terorizam nema vjeru, naciju ili geografski položaj, oni su zlo protiv kojega se moramo boriti svi zajedno - navedeno je također. 

Članovi Skupštine apeluju međunarodnim i domaćim institucijama da zaštite ljudska prava i ne dopuste da terorizam postane naša svakodnevica, stoji u zajedničkom tekstu članova Skupštine - Jakoba Fincija, predsjednika Jevrejske zajednice BiH i predsjednika Međureligijskog vijeća BiH, Husejina ef. Smajića, zamjenika reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Hrizostoma, mitropolita dabrobosanskog i Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost mostarske Gradske organizacije Naroda i pravde

Cvijanović osudila napad na povratnicu Ljeposavu Petković iz Vozuće

Priopćenje za javnost Općinskog odbora SDA Stolac

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel