Ekonomija     | 30.04.2019. 14:37 |

Porezna uprava FBiH u Gradačcu izvršila 27 inspekcijskih nadzora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30.aprila (FENA) - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u ponedjeljak  na području općine Gradačac izvršili 27 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku, djelatnost prodaje mesa i mesnih prerađevina i druge uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima otkrivena su tri  neprijavljena radnika i šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćena su dva objekta, a u 17 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu  38.500,00 KM.

Kako je najavljeno, Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade 'nacrno' da o tome obavijeste Poreznu upravu, a također pozivaju građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona, prijave Poreznoj upravi.

Poziv je upućen i računovođama i revizorima da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti anonimno putem: e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 ili na adresu ulica Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku „Nepravilnosti“.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PUFBiH - U kontrolama na području TK izrečene novčane kazne u iznosu 36.900 KM

Porezni ured u Bihaću prodao zaplijenjenu imovinu za 107.080 KM

Porezna uprava FBiH - Na gradilištima otkriveno 120 radnika na crno

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu