Regija     | 30.04.2019. 15:35 |

Šarec u Berlinu naglasio potrebu jačanja uloge EU na Balkanu

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 30. travnja (FENA) - Iako neformalni sastanak čelnika regije, koji su u Berlinu u utorak sazvali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, nije donio odlučujući proboj u odnosima Beograda i Prištine, što je bilo u fokusu sastanka, dobro je što je dogovoren novi sastanak u tom formatu, ocjena je slovenskih medija koji ističu i konstruktivan nastup svog premijera Marjana Šareca.

 Kako je u izjavi za javnost u utorak naveo kabinet predsjednika slovenske vlade, Šarec je u Berlinu istaknuo potporu Slovenije "euroatlantskoj perspektivi regije i potrebu daljnjeg angažmana EU-a u poticanju dobrosusjedskih odnosa, rješavanja otvorenih pitanja i pomirbe u regiji".

 Ističući važnost jačanja regionalne suradnje, Šarec je kao uzor za buduće korake u tom smislu i potrebne "kompromise" naveo Prespanski sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije, koji je doveo do proboja u odnosima i otvaranju euroatlantske perspektive Sjeverne Makedonije.

 Kako navodi ljubljansko "Delo", Šarec je u Berlinu podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali je pri tome i upozorio da "svaki dogovor mora biti sukladan s međunarodnim pravom, dobro koordiniran i cjelovit" te da "ne smije dopuštati otvorene ili različite interpretacije", već da mora biti takav da se može u cijelosti implementirati.

 Osim toga, naglasio je, treba paziti da bilo kakvo rješenje za Beograd i Prištinu ne izazove negativne posljedice u regiji, naveo je slovenski premijer.

 Šarec je u Berlinu za slovenske medije ranije izjavio da poziv Sloveniji na berlinski sastanak on vidi kao znak povjerenja zemlji članici EU-a koja želi konstruktivno djelovati u regiji i nastoji da EU daje pozitivne poticaje državama jugozapadnog Balkana, kako bi one stekle potrebnu motivaciju.

 Berlinski je sastanak bio i znak da EU želi jači angažman u regiji u kojoj se pojavljuju drugi globalni igrači poput Rusije i Kine, navode slovenski mediji.

 "Delo" ističe da se u Berlinu boje jačanja nesporazuma u regiji, posebno između Srbije i Kosova te da rješenje sporova i pomirenje u regiji vide kao preduvjet da te zemlje jednom postanu članicama EU-a, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Izložba 'Gastarbeiter' o novim iskustvima migracije i savremenim odnosima moći

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu