Kultura     | 30.04.2019. 15:53 |

Vlada ZDK uručila rješenja za boračke stipendije za 524 zenička studenta

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 30. aprila (FENA) – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i resorni ministar Fahrudin Čolaković uručili su 524 rješenja studentima iz tog grada koji su ostvarili pravo na stipendiju Ministarstva za boračka pitanja tog kantona za akademsku 2018./2019. godinu.

Ministarstvo je za ovu namjenu, za svih 12 lokalnih zajednica u ZDK-u te za 2.234 stipendije, osiguralo 2.436.000 KM. To je znatno više nego prošle godine, kada je bilo podijeljeno 1.848 stipendija i utrošeno 2.042.000 KM.

-Ove godine, zahvaljujući prije svega našem novom premijeru Mirzi Ganiću, koji je mlada osoba i shvatio je studentski život, nas dvojica, zajedno s ostalim kolegama u Vladi, presjekli smo i povećali transfer za ovu namjenu. Tako da su ove godine svi studenti, iz reda boračke populacije, koji su zadovoljili minimalne uslove, dobili boračku stipendiju - kazao je resorni ministar Čolaković.

Kazao je da nemaju zaostalih dugovanja pa bi studenti uskoro na svojim računima mogli imati prve rate svojih stipendija.

Premijer Ganić poručio je studentima da mladi ljudi koji uče, koji se obrazuju i rade, mogu da uspiju u životu.

-Razumijem šta znači stipendija, jer i meni je značajno pomogla. Isplati se truditi, raditi, učiti i biti pošten. I samo tako možemo uspjeti. U Bosni i Hercegovini ima mjesta za sve nas - kazao je premijer Ganić, koji je napomenuo kako je 99 stipendija više nego prošle godine, ili u novcu oko 100.000 KM, dodjeljeno studentima u Zenici.

Zenički gradonačelnik Fuad Kasumović zahvalio je Vladi ZDK što su omogućili da svi student dobiju stipendiju i priliku da se školuju, a studentima je poručio da se educiraju i budu uspješni u svojoj struci te da tako sačuvaju i svoju nezavisnost.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom