Kultura     | 30.04.2019. 16:20 |

Hrizostom: Raditi više na stvaranju harmoničnog društva (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 30. aprila (FENA) - Mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas na svečanom prijemu upriličenom u sjedištu Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu povodom jednog od najznačajnijih pravoslavnih praznika Vaskrsa, da u Bosni i Hercegovini treba učiniti više kako bi se stvorila harmonična društva, naglašavajući da samo takva društva imaju budućnost.

Na tome se, smatra, treba raditi budući da je uvjeren u harmoniju različitosti na području Bosne i Hercegovine.  

- Vaskrs u sebi nosi velike i univerzalne poruke koje možemo definisati - dobro uvijek pobjeđuje zlo, život uvijek pobjeđuje smrt, ljubav pobjeđuje mržnju, svjetlost razgoni tamu. Ove poruke nisu selektivno hrišćanske. Živimo u vremenu globalnog problema koji se zove terorizam. Vijesti koje čitamo su zastrašujuće i samo one su dovoljne da se svi mi osjećamo ustrašeno i nesigurno - mišljenja je Hrizostom.

U multietničkom bh. društvu slavljenje Vaskrsa i drugih praznika je, smatra on, od izuzetnog značaja budući da nudi priliku za uzajamno zbližavanje. 

Prijemu su, između ostalih, prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić te federalni premijer Fadil Novalić i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

- Današnji prijem je momenat kada se susreću ljudi po dobru i čestitaju praznik. Na ovaj način pokušavamo da oživimo dobre i međukomšijske odnose. Želimo da u BiH međunacionalne, međuvjerske i međutradicionalne dobre odnose vratimo iz naše skorije prošlosti – rekao je Husein ef. Smajić.

Novalić je poručio da nas ovaj praznik treba ojačati da zajedničkim zalaganjem činimo bolje za svе.

- Vaskrs je praznik kada trebamo biti sa pozitivnim mislima i zaboraviti sve ono što nije za dobrobit čovječanstva. U ovo vrijeme trebamo se obogatiti pozitivnom energijom kako bismo pozitivno gledali na budućnost  – kazao je Nedeljko Čubrilović.

Među prisutnim zvaničnicima iz političkog i kulturnog života, te predstavnicima diplomatskog kora prisutna je bila i ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić koja je naglasila da je poruka za najveći pravoslavni praznik Vaskrs ta da moramo druge poštovati i razumijeti.

- Ove godine obilježavamo i 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, te ćemo raditi na zaštiti kulturnog naslijeđa vjerskih objekata i tako ih sačuvati od zaborava – konstatovala je Trivić.

Predstavnicima nadležnih institucija na prijemu mitropolit Hrizostom je poručio da se trebaju posvetiti rješavanju problema oduzete i uzurpirane imovine Srpske pravoslavne crkve i da "grad pokaže da stoji iza politike pomirenja".

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2913

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1DWNaTii06ST0AEiFGtE93pNGWtqNKDgj?usp=sharing

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Predstavnici OKBiH i Magoda: Stvoriti bolje okruženje za vrhunske sportiste i olimpijce

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'