Najave     | 30.04.2019. 17:45 |

U Goraždu 4.maja počinju „ Dani otpora u BPK“

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 30. aprila (FENA) - U Goraždu će 4. maja započeti manifestacija "Dani otpora u BPK" kojom se ovaj grad tradicionalno prisjeća herojskih dana otpora agresiji 1992. godine.

O programu, kojim će se obilježiti 27. godišnjica otpora, na današnjoj pres-konferenciji govorili su premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća i ministar za boračka pitanja Edin Aganović te članovi koordinacije boračkih udruženja.

Naglašeno je da po uzoru na prethodne, i ove godine „Dani otpora“ počinju simbolično 4.maja, na dan kada je 1992. godine napadnuto Goražde.

Po riječima premijerke Obuće, to je dan koji pored podsjećanja na sav užas ratnih dešavanja i stradanja koji su uslijedili poslije, simbolizuje i dan otpora i herojsku odbrane ovih prostora.

- Ponosno čuvamo sjećanje na te herojske dane otpora. Centralna manifestacija održat će se u subotu, 4.maja, kada će se uz polaganje cvijeća na spomen obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“ odati počast svim braniocima BPK Goražde i svim onima koji su dali ono najvrijednije za ono što mi danas imamo, a to je svoj život. Takođe, ono na što smo posebno ponosni jeste da se nakon deset godina ponovo dešava okupljanje dobitnika najvećih ratnih priznanja dobitnika značke „Zlatni ljiljan“ na području BPK Goražde. Dakle, 9. maja mi smo domaćini tim hrabrim ljudima i potrudit ćemo se da ih na dostojanstven način dočekamo te da se oni osjećaju jako ugodno u našem kantonu. Takođe, slučajno ili ne, ove godine se dešava nešto što smo dugo čekali a to je otvaranje Aladža džamije u Foči, a to je sve jedna lijepa poruka da se lijepe stvari dešavaju na području kako BPK Goražde, tako i Gornjedrinske regije - kazala je premijerka BPK Goražda.

Abduselam Sijerčić-Pelam, ratni komandant 31. Drinske udarne brigade i predsjednik Udruženja veterana rata, Zelenih beretki i Patriotske lige BPK naglasio je da ni ove godine neće izostati podsjećanje na te sudbonosne dane 1992. godine kada se odlučivala sudbina ovog grada.

- Ove godine planiramo da podsjetimo ljude da je situacija vrlo slična 1992. godini i ovaj 4. maj je prenapet kao i 1992. godine. Planiran je obilazak mezarja poginulih branitelja. U Hubjerima, uz obilježavanje Dana ove mjesne zajednice 5. maja, mi redovno obilježavamo i godišnjicu pogibije naših saboraca Halida i Rašida Hubjera. Devetog maja imamo susret dobitnika najvećih ratnih priznanja značke „Zlatni ljiljan“, tu smo da ugostimo te ljude. Planirali smo i tematski okrugli sto, kako bi na neki način objasnili šta se dešava sa tim optužnicama i svega ostalog - kazao je on.

U okviru manifestacije "Dani otpora u BPK" i ove godine prigodan program bit će održan u znak sjećanja na legendarnog komandanta Zaima Imamovića i "Dan 1. Drinske brigade", istaknuto je na pres-konferenciji kojoj su prisustvovali i predsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić, gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović te ministri u Vladi BPK Goražde.

Četvrtog maja 1992. godine počeo je sveopći napad na Goražde, do tada jedini preostali slobodni grad na Drini, čime je započela opsada duga 1336 dana. Stradalo je više od 4.000 osoba od kojih oko 2.000 civila, a među njima i 148 djece. Za ubijanje grada i njegovih stanovnika ni 27 godina poslije, još niko nije odgovarao.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom