Stranačke aktivnosti     | 02.05.2019. 13:45 |

Platforma za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres najoštrije osuđuje očigledno oživljavanje strukture presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata HRHB u Bosni i Hercegovini 

Povodom saopštenja Nevladine organizacije "Hrvatski narodni sabor" od 30. aprila 2019. godine, u kojem se navodi da je formirana preslika tzv. vlade paradržavne i protuustavne političko-vojno-upravne formacije koja je egzistirala za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pod nazivom Hrvatska zajednica Herceg Bosna, a potom Hrvatska republika Herceg Bosna, Platforma za progres poziva Ured visokog predstavnika u BiH da hitno poduzme neophodne mjere u skladu sa Aneksom X Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i zaustavi ovaj proces na vrijeme. Pokretanje procesa ponovne uspostave tzv. "hrvatskog entiteta" u jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta smatramo ozbiljnom prijetnjom miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine. Pozivamo institucije susjedne Republike Hrvatske, koja je jedna od tri potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovinni, da se hitno i službeno ograde od svakog pokušaja oživljavanja UzP Herceg Bosne u BiH, koji bez te države ne bi ni bilo moguće realizovati, kako je to i utvrdio navedeni sud.

Očigledno je da HDZ BiH neće odustati od sna o Velikoj Hrvatskoj koju političkim sredstvima nikada nakon agresije na BiH nije prestao graditi formiranjem paralelnih institucija na raznim nivoima uprave. Svima je jasno da takve institucije krše Ustav Bosne i Hercegovine i narušavaju vladavinu prava u našoj zemlji. Svima nam je jasno da kadrovi HDZ prečesto doprinose destrukciji kapaciteta i ugleda institucija Bosne i Hercegovine.

Svako ko gradi i poštuje vladavinu prava i europske vrijednosti u Bosni i Hercegovini treba jasno i nedvosmisleno da se ogradi od zločina koji su počinjeni u Republici Bosni i Hercegovini u okviru presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata pod nazivom Herceg Bosna. Zapamtili smo izjave doživotnog predsjednika HDZ BiH o presudi tzv. "šestorki" i njegovo odbacivanje pravosnažne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslavijju.

Put za ravnopravnost Hrvata, kao i svih etničkih skupina i građana Bosne i Hercegovine, svakako nije stranputica Herceg Bosna.
Put je jačanje legalnih institucija u ovoj zemlji, vladavina prava i odgovorno ponašanje svih izabranih zvaničnika, ali i svakog državnog službenika od općine do države. 
Put je odgovorno ponašanje svih političkih opcija i organizacija civilnog društva, kao i odgovoran odnos svih građana prema opasnim pojavama kao što je bilo kakav pokušaj oživljavanja presuđenih ratnih projekata, uključujući HzHB, odnosno HRHB. 
Put je razumijevanje Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja u Bosni i i Hercegovini ima prioritet nad svim drugim zakonima.

Platforma za progres poziva HDZ BiH da gradi konstruktivne odnose sa svim političkim i drugim akterima u Bosni i Hercegovini, da se jasno ogradi od presuđenog UzP Hz/rHB, da provede presude Ustavnog suda FBiH i ukine nazive "županije" u nazivima kantona u okviru bh. entiteta FBIH, da u ustave četiri kantona u kojima ima većinu hitno uvede bosanski i srpski kao ravnopravne jezike i da se, konačno, okrene ka istinskoj saradnji i prosperitetu Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana.
S poštovanjem, 
Platforma za progres



 




This email was sent to fena@fena.ba
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Platforma za progres · Branilaca Sarajeva 33/I · Sarajevo 71000 · Bosnia and Herzegovina

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo