Magazin     | 02.05.2019. 13:17 |

Žongleri, bubnjari, klaunovi i Petar Pan najavili Festivala dječje umjetnosti

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 2. maja (FENA) - Defileom ulicama Sarajeva brojnih umjetnika iz različitih gradova najavljeno je peto izdanje Festivala dječje umjetnosti (FEDU) koje se svake godine održava od 3. do 7. maja, a osim u Sarajevu dio programa bit će priređen i u drugim bh. gradovima.

Kako su organizatori istaknuli svi programi slavit će bajku te su danas ulicama prošetali žongleri, bubnjari, klaunovi, glumci, animatori, "štulaši" i Petar Pan, jer je upravo bajka o dječaku koji nije želio odrasti osnovna tema današnjeg defilea.

Povorka je krenula od Bosanskog kulturnog centra (BKC) u kojem su već postavljen FEDU Kids bazar u okviru kojeg će se najmlađi sresti s klaunovima, zabavljačima, ali i dućanom knjiga, lutkama od filcane vune, edukativnim igračkama i još mnogo toga, a tu je i velika tabla za igru "Čovječe ne ljuti se".

Defile je nastavljen do Pozorišta mladih, Vječne vatre i Katedrale kada su učesnici na svoj način animirali djecu i prolaznike te turiste koji pohode Sarajevo u dane praznika.

Inače veliki je broj pozorišnih, književnih i muzičkih sadržaja, među kojime i devet predstava, koji će obogatit kulturnu scenu glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i Kaknja, Kraljeve Sutjeske, Tuzle i Breze sve prilagođeno najmlađima.

FEDU je već prepoznatljiv Festival u regionu, a već je stigla ponuda da se isti organizira i u Puli i Kotoru što organizatori i planiraju uraditi naredne godine za kada se planira i povećanje broja bh. gradova u koje će doći šarenilo Festivala među kojima su Mostar i Banja Luka.

Direktor FEDU-a Fahrudin Kučuk kazao je danas Feni da je ove godine velika pažnja posvećena vizualnom dijelu Festivala, ističući da je prostor u BKC-u ukrašen te da predstavlja svojevrsno mjesto čarolije i zabave.

- Festival je sve veći to pokazuje i činjenica da će neke od takmičarskih predstava biti odigrane izvan Sarajeva, a književni karavan također će proći ulicama i drugih gradova i sve to pokazuje potencijal Festivala - zaključio je Kučuk.

Na Festivalu dječje umjetnosti učestvuju pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Defile Orkestra Oružanih snaga BiH kroz centar Sarajeva (VIDEO)

Festival 'FEDU' otvoren defileom cirkuske trupe 'Master&Margarita' i predstavom 'Zlatokosa'

Dodjelom nagrada u Sarajevu završen Festival dječije umjetnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo