Regija     | 02.05.2019. 15:06 |

Kinez i trojica Korejaca optuženi za trgovanje zaštićenom europskom jeguljom

FENA Agencije

ZAGREB, 2. svibnja (FENA) - Uskok je, nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv jednog kineskog i trojice južnokorejskih državljana koje tereti da su se okupili u zločinačko udruženje kako bi u Aziju prebacili 252.000 živih jedinki mlađi europske jegulje vrijednih preko 3,3 milijuna kuna.

Optužnicom se prvookrivljenom Kinezu stavlja na teret da je, od prosinca 2018. godine do 6. veljače 2019., na području Koreje i Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba, odredivši kao cilj djelovanja nabavu, prijevoz i isporuku mlađi europske jegulje, tzv. staklače, iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije radi njezine daljnje preprodaje na ilegalnom tržištu, izvijestio je Uskok.

Tužiteljstvo tvrdi da su to učinili iako su znali da je jegulja proglašena strogo zaštićenom vrstom i da je od 2010. godine, sukladno odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih vrsta životinja i biljaka (CITES) i Uredbe Vijeća (EZ), na snazi zabrana izvoza europskih jegulja s obzirom da se radi o kritično ugroženoj vrsti na području Europske unije, prenosi Hina.

Uskok navodi da je "cilju realizacije plana" prvookrivljeni dolazio u Hrvatsku i od zasad nepoznatih osoba nabavljao veće količine mlađi europske jegulje koju je potom, sukladno dogovoru s drugookrivljenim i drugim zasad nepoznatim osobama, čuvao u bazenima u prilagođenom skladišnom prostoru na području Zagreba, gdje su mlađ pakirali u plastične vrećice ispunjene vodom odgovarajuće temperature radi daljnjeg transporta.

"Potom su prvo i drugo okrivljeni tako pakiranu mlađ predavali treće i četvrto okrivljenom koji su, sukladno uputama prvo okrivljenog koji je financirao njihov dolazak i boravak u Hrvatskoj, za obećanu novčanu nagradu mlađ prenosili iz Hrvatske u Republiku Vijetnam i druge države na području Azije", izvijestio je Uskok.

U optužnici su predložili i produljenje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije