Bosna i Hercegovina     | 03.05.2019. 10:22 |

Društvo novinara BiH - Sve teži položaj novinara i medija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Društvo novinara BiH, kao najstarija strukovna novinarska organizacija u BiH, danas će obilježiti 3. maj, Svjetski dan slobode medija, tradicionalnom, 24. po redu manifestacijom "Novinar godine", koja će biti održana u Sarajevu.

Nagrade se dodjeljuju u pet kategorija: Novinar godine, za pisano novinarstvo, radijsko novinarstvo, TV novinarstvo i Nagrada za životno djelo.

Stručni žiri je nakon dugotrajne analize prispjelih prijava donio odluke o nagradama.

- Interes koji vlada za ove nagrade, pozivi koje još dobivamo govore, bez pretjerivanja, da se radi o najznačajnijim novinarskim nagradama u BiH.  Ovaj put će, također, posebna priznanja biti uručena institucijama i pojedincima  koji su pomogli održavanje manifestacije i rad Društva novinara BiH u proteklom periodu – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

U saopćenju se navodi da je, nažalost, Svjetski dan slobode medija ujedno prilika da se ukaže na sve teži položaj novinara i medija u BiH.

Broj napada na predstavnike medija u proteklih godinu dana je, ne samo uvećan, već su napadi bili sve brutalniji, uključujući jedan pokušaj ubistva (Slučaj napada na kolegu Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci).

Iz Društva novinara BiH podsjetili su samo na neke od najtežih slučajeva: pritiske, odnosno optužbe protiv novinara BNTV koje je upućivao tadašnji predsjednik RS, a danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik; huliganski napad na ekipu BHRT u Konjicu; napad na fotoreportera portala Klix i Al Jazeere na  demonstracijama dijela bivših boraca u Sarajevu; vulgarni pozovi na linč putem  društvenih mreža novinarke portala Dnevnik.ba Glorije Lujanović; već spomenuti pokušaj ubistva kolege Kovačevića u Banjoj Luci; opasne prijetnje koje su u više navrata upućivane kolegama iz Visokog Adnanu Jašarspahiću i  Dariju Božiću od načelnice Općine Visoko Amre Babić i njenih sinova.

U saopćenju je spomenuto i privođenje na “ informativni razgovor ” kolege Vladimira Šuška od MUP-a RS; napad na ekipu RTRS-a ispred zgrade Predsjedništva BiH; istup zastupnika u Skupštini KS Damira Nikšića koji je novinare nazvao lešinarima;  prijetnje smrću uredniku BHT 1 Marku Radoji; prijetnje smrću novinarki „ EuroBlica “ i portala Srpskainfo Milkici Milojević;  zaključno sa nasrtajem predsjednika OO SDA Novi Grad Sarajevo Huse Ćesira na “kameru” portala Žurnal i pozive da Društvo novinara BiH isključi iz svojih redova one koji “neprofesionalno rade”.

- Činjenica da institucije za provođenje zakona na ove napade reagiraju mlako, često i nikako, upozorava da napadi na redstavnike medija postaju društveno prihvatljiva norma. Upozoravamo da su napadači na medije često nosioci političke i društvene moći i da nekažnjavanje takvih napada ugrožava sam demokratski poredak, tačnije stvara preduvjete za nekontroliranu vladavinu pojedinaca i elita koji za svoje postupke ne moraju onda odgovarati građanima koji ih biraju - navode iz Društva novinara BiH.

Dodaju da u svemu ovome ne treba biti nikakva utjeha da prema posljednjim podacima Reportera bez granica, BiH stoji bolje od susjeda, čak i onih zemalja, poput Hrvatske, koje su članice Evropske unije.

- To nam više govori o tome da u BiH ima dovoljno onih koji uprkos svim problemima i prijetnjama još časno rade svoj posao i uspijevaju obavijestiti javnost profesionalno i nepristrasno. Na kraju bismo ukazali na jedan paradoks. Mediji u BiH su izvještavali o
protestima i borbi svih radničkih i socijalnih kategorija. Bez medija mnogi od tih zahtjeva nikad ne bi bili realizirani, a skoro nikad ne govorimo o tome kakav je naš položaj – sitiču iz Društva novinara BiH.

Napominju da je posebno nejasno stanje u internet medijima, mnogi od njih nisu ni registrirani kao mediji, „ne znamo ko tamo radi, kakve su im plaće...“

- Onda problem stanja u malim sredinama, katastrofalno male plate, neriješen status. Pojava internet medija ugrožava tradicionalne medije, a nismo sigurni da mnogi imaju adekvatan odgovor. Opet, na medijskoj je zajednici da pokrene ovu borbu. Niko osim nas samih, neće nam pomoći da poboljšamo svoj položaj - saopćeno je iz Društva novinara BiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Arnes Grbešić i Selma Melez dobitnici nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja BiH

USK - Povodom Dana slobode medija održana konferencija 'Mediji i obrazovanje'

Društvo novinara BiH dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana