Svijet     | 03.05.2019. 16:16 |

Gradonačelnica Baltimorea Catherine Pugh podnijela ostavku

FENA Internet

BALTIMORE, 3. maja (FENA) - Gradonačelnica Baltimorea Catherine Pugh podnijela je ostavku zbog istrage  unosnih ugovora o prodaji njenih knjiga za djecu koje je objavila u vlastitom izdanju.

Ostavka je uslijedila nakon racije FBI po njenom domu i amandmana koji je predložilo gradsko vijeće Baltimorea, koji omogućava njenu smjenu.

Pugh, članica Demokratske stranke, zaradila je hiljade dolara prodajom svog knjiškog serijala za djecu Healthy Holly institucijama povezanim s gradskom administracijom, među kojima su zdravstvene ustanove i škole.

Pugh je na bolovanju od 1. aprila i oporavlja se od upale pluća, saopćio je njen ured.

Ona je podnijela ostavku u četvrtak u saopćenju koje je pročitao njen advokat, Steve Silverman.

- Žao mi je zbog štete koju sam nanijela slici grada Baltimorea i kredibilitetu ureda gradonačelnika - navodi ona u saopćenju.

U aprilu su republikanski guverner Merilenda Larry Hogan i većina članova gradskog vijeća Baltimorea  zatražili od Pugh da podnese ostavku.

Odluka Pugh da odstupi predstavlja veliku promjenu kursa za gradonačelnicu. Ured Pugh 8. aprila je objavio saopćenje u kome se navodi da će ona nastaviti sa svojim dužnostima nakon oporavka.

Predsjednik gradskog vijeća Baltimorea Bernard "Jack" Young, koji obavlja funkciju vršioca dužnosti gradonačelnika, preuzet će položaj gradonačelnika do narednih izbora u 2020.

FBI je potvrdio za CBS News da sarađuje s Internom prihodovnom službom (IRS), američkom agencijom zaduženom za prilkupljanje poreza, u istrazi prodaje knjiga gradonačelnice Pugh.

Zvaničnici navode da su veliki ugovori gradonačelnice za prodaju knjiga Healthy Holly - koje promoviraju zdravu ishranu i značaj tjelovježbe - dio istrage, ali da je "još mnogo toga u široj slici".

Savezna istraga traje duže od godine, saopćili su izvori iz FBI za  CBS.

Pugh je primila 500.000 dolara od medicinske službe Univerziteta Merilenda za 100.000 primjeraka knjige koja se distribuirala u školama dok je ona bila članica upravnog odbora medicinskog sistema, piše Baltimore Sun.

Kaiser Permanente, druga zdravstvena ustanova, kasnije je otkrio da je platio više od 100.000 dolara za 20.000 primjeraka knjiga.

Pugh je druga gradonačelnica Baltimorea koja je podnijela ostavku zbog navoda o korupciji.

U 2009. godini je bivša gradonačelnica Sheila Dixon proglašena krivom za pronevjeru javnih sredstava i bila je prinuđena da podnese ostavku.

Dixon se ponovo natjecala za gradonačelnicu 2015., i izgubila je od Pugh, prenosi BBC.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Spasioci u Baltimoru izvukli dva tijela iz potopljenog kamioneta

Spasioci u Baltimoru izgubili nadu da će naći još preživjelih nakon urušavanja mosta

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'