Svijet     | 03.05.2019. 15:18 |

Britanski konzervativci izgubili na stotine mjesta na lokalnim izborima

FENA Internet

LONDON, 3. maja (FENA) - Konzervativci premijerke Therese May izgubili su na stotine mjesta na lokalnim izvorima, a očekuje se da se pritisak na May da odstupi s čela stranke pojača kako novi rezultati budu objavljivani tokom dana.

Nakon što su objavljeni rezultati za polovinu od 8.000 mjesta u engleskim vijećima, konzervativci su izgubili više od 440 mjesta, dok je najveća opoziciona Laburistička stranka izgubila skoro 80 mjesta.

Liberalni demokrati najveći su izborni pobjednici s osvojenih više od 300 mjesta, sudeći po početnim rezultatima. Stranka za nezavisnost također je osvojila dodatnih 200 mjesta.

Brojni analitičari i političari tvrde da je neizvjesnost oko britanskog napuštanja Evropske unije bila ključni faktor koji je opredijelio birače da glasaju protiv dvije najveće stranke.

Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji se smatra mogućim novim čelnikom stranke nakon što odstupi Theresa May, objavio je u tweetu da su izborni rezultati "šamar u lice objema vodećim strankama".

- Saosjećam s konzervativnim vijećnicima koji su izgubili svoja mjesta - dodao je Hunt.

Čelnik Liberalnih demokrata Vince Cable objavio je u tweetu da je otputovao u istočni grad Chelmsford, gdje je njegova stranka preuzela kontrolu nad gradskim vijećem od konzervativaca, "kako bi proslavio najbolji rezultat stranke na lokalnim izborima u poljednjih barem 15 godina". 

- U velikim gradovima i u ruralnoj Englekoj - u oblastima koje su i za i protiv Brexita, mi smo se pokazali kao najjača izborna snaga. Politika stranke vraća se na velika vrata - piše Cable u tweetu, prenosi dpa. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'