Bosna i Hercegovina     | 03.05.2019. 18:25 |

Zvizdić: U Berlinu sam branio suverenitet i međunarodnopravni subjektivitet BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon ovosedmičnog boravka u Berlinu gdje je prisustvovao sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana u vrlo otvorenom intervjuu za Klix.ba odgovorio je na oštre reakcije koje su zbog njegovih stavova kojim je štitio integritet BiH uslijedile iz Srbije, ali i Republike Srpske.

Na pitanje da li je iznenađen istupima Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, Zvizdić je rekao:"Nisam iznenađen reakcijom gospodina Dodika, jer on cijelo vrijeme svoju političku agresivnost, uzgajanu i podržavanu od strane i zvaničnih i nezvaničnih struktura u bosanskogercegovačkom entitetu RS, kao autoritarni stil vladanja, pokušava prenijeti i na nivo BiH, zanemarujući važeće državne zakone i procedure, kao i standarde dobre diplomatske prakse.

S druge strane, nervozna reakcija predstavnika Srbije me djelimično iznenadila, jer su očito previdjeli činjenicu da sam ja u Berlinu imao zadatak da štitim interese suverene i cjelovite BiH, a ne Srbije, ili bilo koje druge države. Izjave da je RS spominjana tako često nisu tačne, jer se dijalog u Berlinu vodio medju državama, a RS je samo jedan od entiteta u sastavu BiH, pa samim tim nije ni mogla biti predmet posebnog interesovanja".

Zvizdić je istakao da suština nije bila u RS-u, "nego u onima koji prijete otcjepljenjem RS-a, koristeći, u formi ucjene, sudbinu toga bh. entiteta kao monetu za potkusurivanje u raspletu Balkanskog čvora i rješavanju dnosa između Beograda i Prištine".

- Ali, takve namjere, a posebno "probni baloni" crtanja novih granica, su na svu sreću prepoznati kao antipodi evropskih načela o nepovredivosti granica, i ostali su bez bilo čije podrške. Mislim da naš istočni susjed bez razloga traži krivca u zemljama u okruženju zbog debakla koji je doživjela ideja o razmjeni teritorija i(li) crtanju novih granica. Pa nije valjda da smo svi mi na Zapadnom Balkanu u krivu, a samo jedna osoba u pravu?! Prije bi rekao da je obrnuto. Jer, čovjek postiže najbolji rezultat kroz samokritiku i samokontrolu svojih ideja i postupaka. Zato mislim da je nervoza bespotrebna, vještački kreirana, i da isključivo ima populističku svrhu - rekao je Zvizdić.

Zvizdić je u Berlinu pozvao na poštivanje međunarodnog prava, evropskih načela i demokratskih standarda. Na pitanje da li se mogu istupi političara iz Srbije protumačiti zapravo kao protivljenje tim principima predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao:  

- Da, pozvao sam, argumentirano i činjenično, na poštivanje međunarodnih pravnih standarda, evropskog načela o nepovredivosti međunarodno priznatih granica, na opasnost ideje o etničkoj razmjeni teritorija ili crtanja bilo kakvih novih granica, te na dalje aktivnosti na putu evropskih integracija, kao i na potrebu očuvanja mira, stabilnosti i jačanja regionalnih odnosa. Ali to nisam uradio samo ja, to isto ili slično su uradile i moje kolege iz npr. Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Dakle, na potrebu prihvatanja evropskih standarda i na demokratizaciju naših društava smo pozvali svi koji to iskreno mislimo i želimo, bez “skrivenih namjera” i “figa u džepu”, posebno kada je riječ o međusobnom uvažavanju, poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i unapređenja regionalne saradnje na bazi istinitih historijskih činjenica - rekao je Zvizdić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je Zvizdić u Berlinu zastupao samo Bošnjake. Na pitanje da li je to direktno miješanje u unutrašnje poslove BiH i kako komentarišete ovakve navode Zvizdić je rekao: "Miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i drugih zemalja u našem regionu, je postao omiljeni sport Ivice Dačića. Efekat takvog djelovanja je destruktivan i jedini produkt jesu potpuno nepotrebne nove tenzije. Kao što je kompletna javnost već upoznata, ja sam za razliku od Dačića, dobio poziv od organizatora konferencije, kancelarke Merkel i predsjednika Macrona, i to kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH; u toj funkciji sam i nastupio, i vrlo argumentovano branio suverenitet, integritet i međunarodnopravni subjektivitet, kao i ukupne integracijske i ekonomske interese BiH, posebno od evidentnih opasnosti koje sa sobom nose stare/nove ideje etničke razmjene teritorija i crtanja novih granica. Šta generalno o tome misli Ivica Dačić, koga organizatori nisu pozvali u Berlin, a ni Vučić ga nije poveo, je potpuno nevažno".

- Arhitektura granica na Zapadnom Balkanu je završena, granice su međunarodno priznate i nepovredive. To je stav lidera EU, to je i ključno načelo Evropske unije i čitavog demokratskog svijeta, i bilo kakve hegemonističke ideje suprotne takvom standardu međunarodnog prava su neprihvatljive, neće biti podržane, njihovi promotori će ostati usamljeni i takve namjere, ako još uvijek žive u planovima pojedinaca, grupa ili pojedinih partija, sasvim sigurno neće biti realizirane. Evropi i Zapadnom Balkanu su potrebni mir, stabilnost, međusobno uvažavanje, vladavina prava, ekonomski razvoj, tehnološki napredak, kreiranje društva znanja, međuvjerska tolerancija, kukturno prožimanje i život jednih s drugima, a ne etničke razmjene teritorija ili diskriminatorske tendencije.

Zbog toga je neophodno da se okončaju viševjekovni balkanski mitovi, pokušaji dominacije, hegemonizacije i tjeranja naroda da žive u jednonacionalnim torovima, što je nažalost, Zapadnom Balkanu u prošlosti donosilo samo ratove i stradanja. Vrijeme je za novu evropsku budućnost, u kojoj će se mladi ljudi takmičiti u dobru, znanju i vještinama, a ne u veličanju ratnih zločinaca - istakao je Zvizdić. 

Zbog toga, dodao je on, izgradnja mira utemeljenog na pravdi, toleranciji, povjerenju i pomirenju, za što se na Balkanu najiskrenije, osim retrogradnih pojedinaca, zalažu predstavnici institucija BiH, jeste i mora ostati ključni i najvažniji cilj djelovanja svih vlada, političara, nosilaca ključnih funkcija i balkanskih društava u cjelini.

Na pitanje Klixa.ba da li Aleksandar Vučić pokušava spinovati dešavanja sa sastanka u Berlinu na način da tu temu prebaci na lični nivo, a ne nivo međunarodnih odnosa, Zvizdić je odgovorio:"O svojim ciljevima i namjerama može i treba govoriti gospodin Vučić. Što se mene tiče, ja nikada ne govorim isključivo o pojedincima, nego uvijek nastojim da govorim o pojavama i principima, bazirajući svoje izjave i stavove na dokazima i činjenicama. Tako sam nastupio i u Berlinu.

Ali, imam utisak da je gospodin Vučić strašno potcijenio svoje kolege iz regiona, kao i kancelarku Merkel i predsjednika Macrona, ne razumijevajući da smo svi bili u Berlinu da branimo interese svojih država, da se zalažemo za mir, demokratiju, jednakost i solidarnost kao evropske vrijednosti, a ne da povlađujemo volji gospodina Vučića".

- Jer, zar treba biti posebno “pametan” pa ne uvidjeti šta znači i kakvu opasnu poruku nosi Vučićev prijatelj i “kreator” novih granica koje, što je najveći paradoks, crta preko teritorija BiH i Crne Gore, i “pripaja” ih mapi Srbije. Ili već viđena ideja o etničkoj razmjeni teritorija i razgraničavanju na Zapadnom Balkanu, čiji je cilj da nestanu multietnična društva poput BiH, CG ili S. Makedonije, i koja je nažalost 90-tih godina prošlog stoljeća, rezultirala sa stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih - rekao je, između ostalog, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u današnjem intervjuu za Klix.ba.

Istakao je da su "godine zabluda i naivnosti prošle, države su postale suverene i samostalne, građani odlično povezani i informirani, dok su narodi, posebno Bošnjački, izrasli u političke i samosvjesne narode, i svima je, i u Berlinu, i u našem regionu, sve jasno, i zbog toga nakaradne i prevaziđene ideje iz prošlosti nikada više neće, niti mogu biti prihvaćene".

- Jer, Evropa je sinonim za demokratiju, slobodu, jednakost, ravnopravnost i antifašizam. A to su ideali i ciljevi kojima teži BiH - poručio je Zvizdić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zvizdić: Nato šalje bataljon rezervnih snaga u BiH

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Kremlj - Putin je izabrao Carlsona jer se razlikuje od jednostranog izveštavanja zapadnih medija

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana