Bosna i Hercegovina     | 04.05.2019. 11:03 |

Veliki broj vjernika u Foči uoči početka svečanosti otvaranja Aladža džamije

FENA Bisera Džidić

FOČA, 4.maja (FENA) – U Foču na prostor ispred Aladža džamije  gdje će u 11 sati početi svečanost otvaranja  ponovno izgrađene Aladža džamije već je pristigao veliki  broj vjernika i sve je spremno za početak oficijelnog programa.

Učenjem Kur'ana hfz. Nisveta ef. Omerdića počinje današnji program svečanog otvorenja ponovno izgrađene Aladža džamije u Foči, kojem prisusutvuje nekoliko hiljada vjernika iz cijele BiH, visoki domaći i međunarodni zvaničnici te predstavnici Turske i SAD-a, država koje su pomogle i finansirale izgradnju ovog vjerskog objekta.

Aladža (Šarena) džamija nakon više od četvrt stoljeća otkako je porušena, danas će ponovo biti otvorena za sve vjernike, a ovaj čin, kako je ranije naglašeno, predstavlja jedan od najvažnijih događaja za islamsku zajednicu, a posebno muftijstvo goraždansko, koje je uz pomoć donatora uložilo velike napore da ovaj značajan i zahtjevan projekat bude doveden do kraja.  

Svečano otvorenje Aladža džamije planirano je u 13 sati, a ovom činu prethodit će poruke domaćina, domaćih i međunarodnih diplomata, a svečanost otvaranja počet će dovom koju će proučiti bivši goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Policija: Na otvaranju Aladža džamije 10.000 posjetilaca, nije bilo incidenata

Reis Kavazović: Obnova Aladža džamije pokazatelj da će dobro nadvladati zlo

Koc na otvaranju Aladža džamije: Sve bogomolje su svete i moramo ih svi čuvati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo