Bosna i Hercegovina     | 05.05.2019. 14:12 |

Goražde - Doček ramazana prvi put uz 'Ramazanski vozić'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. maja (FENA) – Muslimani u BiH i širom svijeta večeras će sa zalaskom sunca dočekati ramazan, mjesec posta, dobrih djela i Božije milosti.

Doček mubarek ramazana u Goraždu  prvi put bit će obilježen  na simboličan način uz „Ramazanski vozić“ najmlađih stanovnika ovog grada, što je po uzoru na druge sredine u BiH, inicirala grupa roditelja.

Delila Klovo-Kajić kazala je Feni da je lično predložila ideju koju su drugi roditelji prihvatili te je formiran tim volontera.

- “Ramazanski vozić“ je ideja koju je prije nekoliko godina inicirala organizacija „ISRA“ u Sarajevu a  kasnije se proširila i u neke druge gradove u BiH, pa smo i mi odlučili da probamo. Predočili smo to glavnom imamu medžlisa IZ Goražde i ostalim imamima kojima se to dopalo i prijatno smo se iznenadili interesovanjem roditelja koji su prijavili svoju djecu, njih oko  150, a moguće je da ih bude i više – ističe Klovo-Kajić.

Pojašnjava da ovaj način dočeka mubarek ramazana neće bit strogo formalan, već opušteno druženje roditelja i djece koji će zajedno podijeliti radost.

- Okupljanje je planirano večeras u 19.00 sati na Spomeniku ubijenoj djeci Goražda, odakle će učesnici „u voziću“ krenuti ulicama grada  do harema Kajserija džamije. U rukama će nositi „fenjerčiće“, lampice, baterije, kako bi izgledali kao mali „kandiljčići“. Mame su se potrudile za djecu obezbjediti osvježenje i slatkiše, a nakon akšam-namaza kraće predavanje o najdražem gostu – ramazanu, održat će imam džamije Harun ef. Efendić – kazala je Klovo–Kajić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća uručio novčane bonove socijalno ugroženim obiteljima

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta