Kultura     | 06.05.2019. 13:52 |

Potpisan Sporazum o saradnji univerziteta u Mostaru i Podgorici

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. maja (FENA) - Rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prof. dr. Elvir Zlomušica i rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr. Danilo Nikolić potpisali su u Podgorici Sporazum o saradnji između te dvije visokoškolske ustanove.

Sporazumom, koji je potpisan krajem aprila, posebno je utvrđena saradnja u istraživačkim i razvojnim projektima, razmjeni profesora, nastavnog, nenastavnog osoblja i studenata, razmjeni akademskih publikacija, udžbenika i ostalih podataka, promovisanju zajedničkih publikacija, naučnih i nastavnih materijala te organizovanju naučnih simpozijuma i konferencija, saopćeno je s Univerziteta "Džemal Bijedić".

Konstatovano je da postoje brojne mogućnosti za unapređenje međunarodne saradnje i razvojne perspektive regiona te da je došlo vrijeme da se sa konkretnih prijedloga pređe na još konkretnija djela.

Tom prilikom, a povodom obilježavanja 45 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore, rektor Zlomušica je posadio stablo masline unutar kampusa Univerziteta u Podgorici, čime se na simboličan način dodatno učvrstila tradicionalno jaka veza partnerskih univerziteta.

Iz Univerziteta "Džemal Bijedić" naglasili su kako je uspostavljanje i razvoj međunarodne saradnje jedan od prioriteta tog univerziteta, a s ciljem da on postane učesnik važnih međunarodnih projekata, unaprijedi kvalitetu istraživanja i privuče veći broj stranih studenata i naučnika koji stvaraju pozitivne promjene u lokalnom okruženju.

Inače, u posljednjih pet godina Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru značajno je proširio mrežu svojih međunarodnih partnera i dosad je potpisao memorandume o razumijevanju s univerzitetima u Španiji, Srbiji, Turskoj, Norveškoj, Egiptu, Azerbejdžanu, Finskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Austriji, Grčkoj, Njemačkoj, Rumuniji, Italiji, Slovačkoj, Kosovu, Makedoniji, Albaniji, Portugalu, Francuskoj, Belgiji, Litvaniji, Indoneziji i drugo. Kao rezultat toga, Univerzitet se danas, prema kriterijumu ostvarenih mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, nalazi na drugom mjestu u Bosnu i Hercegovini na listi javnih univerziteta, navodi se u saopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata: Nekoliko stotina maturanata posjetilo Univerzitet 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Dan otvorenih vrata na Univerzitetu “Džemal Bijedić”

Svečana sjednica Senata Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu