Ekonomija     | 06.05.2019. 15:43 |

Zvizdić i Šarović: Prilika da pokažemo investicione potencijale BiH (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 6. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović su danas na pres- konferenciji u Sarajevu istaknuli značaj održavanja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a koji će biti održan od 7. do 9. maja u Sarajevu.

Zvizdić je kazao kako se očekuje više od 2.000 učesnika, uključujući prije svega lidere zemalja zapadnog Balkana, "naše komšije iz regiona, jer naša namjera je da se i dalje ekonomski, infrastukturno, privredno jače uvezujemo kako bi napravili povećani nivo konkurentnosti i razvoja naših ekonomija“.

- Imat ćemo priliku da ugostimo skoro 70 delegacija guvernera EBRD-a kao i mnoge poslovne ljude iz 38 ekonomija sa kojima Evropska banka za obnovu i razvoj ima svoje konekcije. Ovo će biti izuzetna prilika da pokažemo investicione potencijale BiH, da BiH prikažemo u jednom drugom, mnogo pozitivnijem svjetlu, da na najbolji način ugostimo predstavnike finansijskog sektora, potencijalne ulagače i one koji će u narednom periodu donositi vrlo značajne odluke kada govorimo o investicijama i budućim kreditima za naš region - naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, zbog toga je tema ovogodišnjeg sastanka EBRD-a "Povezivanje ekonomija za jači rast“, kako bi definirali najefikasnije, najkvalitetnije modele za jačanje ekonomija posebno na području zapadnog Balkana.

- Ono što je važno istaći zašto je važan ovaj sastanak EBRD-a i zašto mi EBRD smatramo jednim od naših najvažnijih partnera, jeste činjenica da je od 1991. godine EBRD investirao preko skoro 12 milijardi eura na prostor zapadnoga Balkana. Samo u prošloj godini EBRD je uložio više od jedne milijarde eura kroz 67 projekata na zapadnom Balkanu. U 2018. nivo investicija, kreditiranja i ulaganja u BiH je bio 200 miliona eura, što je bilo značajno povećanje u odnosu na 2017. kada je to bilo 130 miliona eura. Očekujemo da će u 2019. taj iznos ići čak i do 300 miliona eura obezbijeđenih sredstava za projekte u BiH – naveo je Zvizdić.

Napomenuo je da će u fokusu i dalje biti izgradanja Koridora Vc, panevropskog koridora koji povezuje srednju Evropu sa BiH, kao i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor, energetsku efiksanost i sektor malih i srednjih preduzeća.

- Očekujemo i potpisivanje određenog broja ugovora koji će u toku ova tri dana biti potpisani između institucija BiH i predstavnika EBRD-a – naveo je Zvizdić.

Ono što je naša namjera, dodao je on, jeste da povećamo nivo ulaganja EBRD-a u privatnom sektoru.

Najavio je da će u naredna tri dana biti više od 40 različitih događaja na šest lokacija.

- Kroz investicijsku agendu i investicijsku sesiju ćemo pokušati da prezentiramo one sektore za koje mislimo da imaju vrlo ozbiljan potencijal, kao što je IT sektor, turizam, auto-industrija, agri-kutura, proizvodnja hrane i razvoj drvne industrije, a isto tako ćemo nastojati da BiH predstavimo u najljepšem svijetlu – kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ocijenio je da je riječ o jednom od najznačajnijih, najvećih ekonomskih događaja i foruma u regionu, ne samo ove, nego posljednjih 10-tak godina, te da je to izvanredna prilika da se povežu investitori i ulagači sa onima koji kreiraju projekte u BiH, “da prezentiramo naše investicione potencijale i da prikažemo BiH kao vrlo atraktivnu lokaciju za ulaganje“.

- Naravno i da se na mnogo kvalitetniji, iskreni način povezujemo u regionu u smislu naše ekonomske saradnje, imajući u vidu probleme na koje nailazimo u posljednjim mjesecima, počevši od taksi koje su nam uvedene, ali i brojnih drugih takozvanih nevidljivih carinskih barijera u ekonomskim odnosima unutar regiona zapadnog Balkana. Zapadni Balkan ima ozbiljne resurse, riječ je o skoro 20 miliona ljudi. Sasvim sigurno možemo biti privlačni onim investitorima koji mogu biti integratori različitih oblika proizvodnje i investicija na području zapadnog Balkana – smatra Zvizdić.

Po njegovim riječima, prezentirati to pred gostima koji imaju kapacitet da odlučuju o investicijama, kreditiranju i projektima je zaista jedna izvanredna šansa.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da pripreme teku na najbolji način, te da je sa jučerašnjim danom 2.886 registrovanih učesnika, poslovnih ljudi i guvernera koji dolaze, 82 delegacije i još 300 prijavljenih koji čekaju registracije i provjere.

Po njegovim riječima, najveći dio događaj će se dešavati u zgradi PSBiH i Vijeća ministara BiH, Swiss hotelu i Holiday innu. Bit će više od 40 događaja tokom tri dana. 

- Ono što je za nas posebno važno je, prije svega, da pokažemo da možemo da organizujemo jedan tako važan događaj kao što je ovaj, sa velikim brojem događaja i mitinga, ali i sa velikim brojem učesnika, a sa druge strane da se predstavimo kao zemlja koja vrijedi i koja je dobro mjesto za investicije. To je posebno važno za onaj drugi dan kada ćemo se kao zemlja predstaviti – istaknuo je ministar Šarović.

Imajući u vidu da će dodatno ovaj događaj da upotpuni i sastanak lidera zapadnog Balkana, Šarović vjeruje da će i sama regija da pošalje ključnu poruku, a to je da je ovaj prostor i dobro mjesto za investicije.

- Ja sam uvjeren da ćemo tu šansu kao zemlja, kao BiH, svakako da iskoristimo – zaključio je Šarović.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2926

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nHQ0TlZ6Yxy5ujYSfN5dFFYFnTdOTSv1?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Zvizdić: Tužan sam zbog odlaska velikog čovjeka i književnika Abdulaha Sidrana

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo