FENA biznis     | 07.05.2019. 14:18 |

Danas počeo program Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu

FENA Saopćenje

Danas počeo program Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu

Ovih dana BiH će ugostiti više od 3000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice

U prisustvu zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, danas je, sastankom donatora ove međunarodne finansijske institucije pristiglih sa 3 kontinenta, počeo program dugo očekivanog Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prilikom obilaska svih lokacija održavanja događaja s predstavnicima medija, ministar Šarović je istakao kako očekuje da će se Bosna i Hercegovina predstaviti u pozitivnom svjetlu.

„Nema nikakvih problema u organizaciji. Samo se nadamo da će vrijeme biti bolje. Delegati, gosti i učesnici već pristižu. Većina guvernera je u zgradi Vijeća ministara, gdje imaju svoje bilateralne sastanke.", istakao je Šarović.

Prvi dan programa ispunjen je brojnim događajima fokusiranim na srednja i mala preduzeća, odnosno izazove s kojima se sureću, ali i njihovo međusobno umrežavanje. Kroz nekoliko panela će biti govora i o primjeni različitih tehnologija u poslovanju, a u popodnevnim satima se održava i panel sa baronicom Catherine Ashton.

„Veoma smo sretni što smo u prekrasnom Sarajevu i radimo sa poslovnom zajednicom i vlastima kako bismo održali uspješan Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a. Iznimno smo zadovoljni snažnim medijskim interesom za događaj i uvjereni smo da će to doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude na mapi međunarodnih investitora. Pripreme su uspješno završene, a mi se radujemo svemu što nas očekuje narednih dana.“ ovom prilikom je istakao Axel Reiserer, šef odjela za odnose s medijima EBRD-a.

U naredna 3 dana, u glavnom gradu naše zemlje će boraviti 3000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

O benefitima za privatni sektor govorio je i Duško Radović, vlasnik kompanije Transfera iz susjedne Srbije, koji je ovim putem istakao da je ovaj događaj dobra prilika za lokalnu privredu.

„Ova konferencija je veoma važna za regiju, s obzirom da su sve zemlje Zapadnog Balkana međusobno povezane. Ja dolazim iz Srbije i već nekoliko godina surađujem sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Za mene i moju kompaniju su od velikog značaja njihove konsultantske usluge, koje omogućuju rast kompanija.“, rekao je Radović.

U okviru događaja, kroz više od 40 događaja, govora će biti o brojnim temama, kao što je poslovanje malih i srednjih preduzeća, digitalizacija, uticaj migracija i zeleni gradovi.

Svoje potencijale i strateške industrije, BiH će predstaviti na Sesiji o potencijalima za investiranje u BiH, pod nazivom „Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte“, koja se održava u četvrtak, 9. maja, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Na ovoj sesiji svim prisutnima će biti predstavljeni i benefiti investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, te prenešena pozitivna isustva stranih investitora.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo