Bosna i Hercegovina     | 07.05.2019. 19:39 |

Danielsson sa Komšićem i Džaferovićem: Podrška BiH na njenom evropskom putu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. maja (FENA) - Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su Christiana Danielssona, generalnog direktora Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju. 

Članovi Predsjedništva BiH su podsjetili generalnog direktora Danielssona na opredjeljenje Predsjedništva BiH za postizanje punopravnog članstva BiH u EU, koje je potvrđeno usvajanjem Izjave o integraciji u EU na prvoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH.

Generalni direktor Danielsson je kazao da Predsjedništvo BiH ima suštinsku ulogu na putu BiH ka EU, istaknuvši da je zajedničkа posjetа članova Predsjedništva BiH Briselu u januaru ove godine odaslala jasnu i pozitivnu poruku, a vrlo brzo donesene mjere, poput odluke o romingu, koje su poduzete nakon sastanka sa članovima Evropske komisije (EK) i Evropskim vijećem govore o značaju institucije Predsjedništva BiH.

Danielsson je istaknuo podršku BiH na njenom evropskom putu, naglasivši namjeru EK da do kraja maja ove godine izađe s Mišljenjem na dostavljene odgovore Upitnika EK.

Članovi Predsjedništva BiH su dobili uvjerenje generalnog direktora da će to Mišljenje isključivo sadržavati standarde koji važe u zemljama punopravnim članicama EU.

Na kraju sastanka Danielsson je informirao članove Predsjedništva BiH da će u sklopu Trećeg samita Evropske banke za regionalni razvoj, koji se održava u Sarajevu, na jednom od panela se vrlo snažno zauzeti i pozvati investitore da povećaju svoja ulaganja u bh. ekonomiju.

Sastanku je uime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika prisustvovala savjetnica Ana Trišić – Babić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Komšić uputio telegram saučešća kralju Kraljevine Maroko nakon razornog zemljotresa

Komšić i Bećirović razgovarali sa Rosensaftom o holakustu i genocidu

Komšić: Čekamo prijedlog Bećirovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo