Kultura     | 08.05.2019. 13:43 |

Retrospektivna izložba Branka Šotre nakon 28 godina ponovo u Sarajevu

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (UGBiH) u četvrtak, 9. maja bit će otvorena retrospektivna izložba Branka Šotre, kao jedna od likovnih manifestacija uvrštenih u Dane Kantona Sarajevo. 

Posljednja retrospektivna izložba ovog istaknutog slikara u Sarajevu je priređena je prije 28 godina u UGBiH.  

Izložbu organizira UGBiH u saradnji sa SPKD Prosvjeta, koja je nosilac projekta. Bit će izloženo 127 radova, većinom iz fundusa UGBiH kojoj je Branko Šotra poklonio svoje radove, uz posudbu određenih djela iz fundusa Historijskog muzeja BiH i Muzeja Sarajeva. 

Predsjednik SPKD Prosvjeta Dejan Gavrić na pres-konferenciji je kazao da je ovo drušvo i UGBiH "njeguju dugogodišnju saradnju i iz godine u godinu priređuju nove izložbe na kojim vraćaju sjaj starim umjetnicima i predstavljaju ih u novom svjetlu". Podsjetio je da su Prosvjeta i UGBiH do sada predstavili veliki broj zajedničkih projekata i izložbi poput "Praških odraza", "Ženskom rukom", izložbi Đoke Mazalića, naših klasika i brojnih drugih.

- Ove godine došla je na red retrospektivna izložba Branka Šotre, koji je nakon skoro 30 godina ponovo u Sarajevo u postavci UGBiH. Izuzetno smo ponosni što ćemo ponovo imati priliku da gledamo radove jednog ovako velikog umjetnika. Nije slučajno što će izložba biti otvorena 9. maja na Dan pobjede nad fašizmom. Taj datum ima veliku simboliku jer je Šotra bio aktivan učesnik NOB-e, veliki antifašista, koji je upravo tu borbu protiv fašizma oslikao u brojnim svojim grafikama i djelima - kazao je Gavrić.

Viša kustosica UGBiH i historičarka umjetnosti Dragana Brkić - Hodak kazala je da ovakve izložbe nose puno mjeseci rada te da se nada da će se vidjeti rezultat.  

- Na izložbi ćemo predstaviti radove Branka Šotre koji potiču iz našeg fundusa uz pozajmicu iz Historijskog muzeja BiH, Muzeja Sarajeva. Bit će predstavljen grafički opus kao i jedan manji dio slika, sa njegovim radom u duborezu. Šotra se, također,  bavio sakralnom umjetnošću, tako da imamo i dvije ikone i veliki broj grafika i crteža. Šotra je bio izuzetno vezan za svoj rodni kraj, za Hercegovinu. Na njegovim crtežima vide se da su mu inspiracija bili narod i priroda na kojim dominiraju portreti staraca, mladih djevojaka, njegov rodni kraj, krš, kamen, spržene šume, ali i vedute lijepih hercegovačkih gradova - Mostara, Počitelja, Trebinja, rodnog Stoca - rekla je Brkić - Hodak.  

Ovu retrospektivnu izložbu prati obiman katalog koji broji ukupno 304 strane, sa 44 strane teksta uključujući prijevod na engleski jezik i više od 200 reprodukcija radova Šotre iz  pomenutih muzeja, kao i Muzeja Hercegovine u Trebinju i Narodnog muzeja u Beogradu.

Branko Šotra rođen je 1906. godine u mjestu Kozice kod Stoca, a umro je 1960. u Stockholmu. Završio je Kraljevsku umetničku školu u Beogradu 1929. godine. Službovao je u Sarajevu 1930-37., Loznici 1937-38., Ohridu 1938-40. i u Vršcu 1940-41. Prije rata dva puta hapšen kao komunista (1933. i 1936). Bavio se slikarstvom, grafikom, duborezom, primijenjenom umjetnošću i likovnom kritikom. Bio je načelnik Vojnog muzeja u Beogradu i redovni profesor i rektor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložba će biti otvorena za javnost do 23. maja i ponovo od sredine jula do sredine augusta. Izložbu i štampanje kataloga su finansijski podržali Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'