Stranačke aktivnosti     | 08.05.2019. 11:27 |

Saopćenje za javnost Platforma za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres traži hitno brisanje člana IX, stava 2) Ustava Bosne i Hercegovine o naknadama za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH
Platforma za progress poziva sve poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da, u skladu sa svojim ovlaštenjima za podnošenje ustavnih i zakonskih rješenja, prijedloga i inicijativa, prvo predlože i podrže brisanje člana IX, stava 2) Ustava Bosne i Hercegovine, a potom iniciraju izradu novog Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koji će biti srazmjeran sadašnjoj socijalnoj slici u našoj zemlji. 
Naime, sporni član IX, stav 2) važećeg Ustava BiH glasi ovako:
“Član IX 
2. Naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije. 3. Funkcioneri imenovani na položaje u institucijama Bosne i Hercegovine, u pravilu, odražavaju sastav naroda Bosne i Hercegovine.”

Glavni razlog za podnošenje ove inicijative su sadašnja previsoka mjesečna primanja izabranih zvaničnika Bosne i Hercegovine, koja svakako nisu u skladu sa visinom prosječnih primanja, a posebno minimalnih primanja i minimalnih penzija građana Bosne i Hercegovine. Dodatni razlog je što su opravdanja za unošenje ove odredbe u Ustav Bosne i Hercegovine možda imala smisla 1995. godine, ali sada za takvu odredbu ne postoji baš nikakvo suvislo opravdanje niti obrazloženje. 

Platforma za progress dostavlja ovaj prijedlog u elektronskoj formi na adrese svih javnih i privatnih medijskih kuća u BiH, kao i na adrese 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Pozivamo narodne poslanike da o ovome pitanju djeluju brzo i odgovorno, a medije da pažljivo prate njihovu reakciju ili nedostatak reakcije i o tome detaljno obavještavaju javnost. Pozivamo građane Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori da upute ovakvu ili sličnu inicijativu na adrese svih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje su dostupne na sljedećoj poveznici: http://parlament.ba/representative/list .

 
S poštovanjem, 

Platforma za progres

Our mailing address is:
*press@platformazaprogres.ba*
unsubscribe from this list.
 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana