Ekonomija     | 08.05.2019. 12:52 |

Đukanović: Za Zapadni Balkan vrijedi dijagnoza-stabilnost jednako integracija

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da će se na Godišnjoj skupštini Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) nastaviti saradnja zemalja zapadnog Balkana sa EBRD-om, ali i "pružiti dopunska šansa da u narednom periodu EBRD zajedno s drugi evropskim institucijama bude važan katalizator evropeizacije svih zamalja našeg regiona".

Smatra da bez stabilnosti nema ni ekonomskog ni demokratskog razvoja.

- Kada pogledamo sva iskustva iz regiona, potpuno je jasno da za zapadni Balkan vrijedi sljedeća dijagnoza: stabilnost jednako integracija - kazao je Đukanović.

U pogledu članstva u NATO-u izrazio je spremnost da podijeli iskustva sa svojim susjedima. Prije toga, naglašava, mora se konstituisati dobra politička volja u svakoj od zemalja regiona, te učvrstiti vizija da je Evropa naša kuća i da treba da naše zemlje vratimo u porodicu razvijenih evropskih država.

- Mi smo geografski u Evropi, ali smo daleko od sistema vrijednosti savremene Evrope. Ukoliko želimo biti organski dio savremene evropske civilizacije, moramo imati jasnu viziju o tome da želimo biti dio evropske kuće, te što prije napraviti reforme i zauzeti svoje mjesto u kompoziciji razvijene Evrope - rekao je Đukanović.

Ponosan je što Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima, uključujući i BiH, i nada se da će obje zemlje te odnose u narednom periodu samo nadograđivati.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo