Regija     | 08.05.2019. 13:22 |

Zvizdić: Žao mi je što nismo imali predstavnika Kosova na samitu

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas novinarima nakon panela o zapadnom Balkanu u okviru Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da je više od 3.200 registriranih učesnika učestvovalo u događajima koje je EBRD organizirao.

To se nije dogodilo posljednjih desetak godina, ali takve brojke govore o, mišljenja je Zvizdić, o velikoj zainteresiranosti za Bosnu i Hercegovinu, ali i područje zapadnog Balkana.

Najavio je da će Vijeće ministara BiH danas ili sutra prihvatiti inicijativu za sporazum projekta koji se radno zove obilaznica oko Doboja na koridoru V-c, a radi se o sporazumu koji će BiH potpisati s EBRD-om vrijednom više od 220 miliona eura.

Zvizdić se osvrnuo na činjenicu da na samitu lidera zapadnog Balkana, iako su bili najavljeni predsjednik Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi, nisu došli, kazavši da je uime Srbije samitu prisustvovala predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Kada smo počeli pripremati ovu konferenciju bilo je predviđeno da se pozovu predsjednici, ali je to kasnije promijenjeno na prisustvovanje premijera osim predsjednika Crne Gore Mile Đukonovića koji je došao u BiH - pojasnio je Zvizdić.

Kada je u pitanju nedolazak predsjednika Kosova, Zvizdić je kazao da je njegov Kabinet kasno obaviješten o tome da on neće doći, dodajući da mu je žao zbog toga jer da su informaciju dobili ranije zasigurno bi to pitanje bilo riješeno.

- Čak do kraja ni ne znam razloge zbog kojih on nije mogao doći. Bilo bi mi drago da smo imali predstavnike Kosova - dodao je.

Na konstataciju novinara da je Thaçi odbio doći u Sarajevo zbog loših odnosa s BiH, Zvizdić je kazao da ti odnosi nisu novi, podsjećajući da takse koje je Kosovo nametnulo na robu iz BiH nisu ukinute što je zahtjev bh. strane.

Zvizdić je s tim u vezi izrazio nadu da će na sastanku u Parizu početkom jula doći do uvođenja moratorija na ukidanje taksi što bi dalo vremena BiH da uspostavi viznu liberalizaciju režima između BiH i Kosova, a prije svega za privrednike.

- Ne govorimo o priznanju Kosova za što je u BiH potreban konsenzus, a Predsjedništvo vodi vanjsku politiku, ali toga još nažalost nema. No, možemo omogućiti frekventnije posjete privrednika i građana Kosova i BiH - pojasnio je Zvizdić.

Kao jedan od problema izdvojio je nepovezanost općenito zemalja zapadnog Balkana i nepostojanje aviolinija, a to su stvari koje se moraju riješiti, ističući da je potrebno i povećati stepen saradnje i povjerenja te značajnije pokrenuti procese pomirenja.

Samit lidera šest zemalja zapadnog Balkana upriličen je danas kao dio Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) što je bila prilika da lideri razgovaraju o mogućnostima i potencijalima za razvoj te pošalju poruku investitorima koji su došli u Sarajevo da je ovaj region sigurno mjesto za investiranje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Dani otvorenih vrata za dodjelu grant sredstava za institucije, organizacije i pojedince

Gitman: Rusija sve više zasijava političke podjele na Zapadnom Balkanu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!