Bosna i Hercegovina     | 08.05.2019. 15:12 |

SDP - Omogućiti reprezentativnost Sindikatu doktora i stomatologa FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Zastupnici Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) u Parlamentu Federacije BiH Zlatko Ercegović i Irfan Čengić održali su sastanak u Domu sindikata sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologa Federacije BiH o temi izmjena zakona koji će omogućiti reprezentativnost ovog sindikata.

Predstavnici sindikata su iznijeli svoje razloge za štrajk, kao i zahtjeve za izmjene zakonskih rješenja koja će omogućiti reprezentativnost ovog sidnikata.

Kao konkretan rezultat današnjeg sastanka jeste upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, kojim će se omogućiti reprezentativnost strukovnim sindikatima.

 - Identično rješenje i Vlada FBiH planira kroz Zakon o reprezentativnosti, međutim taj zakon je još u formi radnog materijala već dvije godine i nije za očekivati da u ovoj godini može biti usvojen. Upravo zbog toga, do donošenja tog zakona, treba usvojiti izmjene i dopune Zakona o radu - navode iz SDP-a.

Zakon o radu FBiH ne poznaje pojam “strukovni sindikat” kao način sindikalnog organiziranja. Posljedica ovakvog odnosa i tumačenja je nepriznavanje Sindikata doktora medicine i stomatologije kao socijalnog partnera u donošenju kolektivnog ugovora, ali i u donošenju druge zakonske regulative vezane za zdravstveni sistem što predstavlja još jedan apsurd.

Na ovaj način bi se omogućilo sindikatu da postane ravnopravan socijalni partner u donošenju kolektivnog ugovora, ali i svih drugih zakonskih akata koji se odnose na oblast zdravstva. Vlada FBiH bi usvajanjem ovih amandmana po skraćenoj proceduri pokazala da ima “sluha” za ovaj veliki problem, saopćeno je iz SDP-a BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Magazinović i Dizdar: Hitno obezbijediti poštene izbore

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'