Bosna i Hercegovina     | 08.05.2019. 16:15 |

Otkriveno spomen obilježje za ubijene Bošnjake u Hemlijašima

FENA Saopćenje

KALESIJA, 8. maja (FENA) - U kalesijskom naselju Hemlijaši danas je otkriveno spomen za osam ubijenih i potom spaljenih Bošnjaka.

Na današnji dan 1992. godine agresorske snage potpomognute četnicima u Hemlijašima su izvršili ubistva, a zatim i spaljivanje Bošnjaka čije kosti su nakon rata ekshumirane i ukopane u haremu džamije u ovom naselju.

U ime općinskog načelnika Seada Džafića danas je njegov savjetnik Fikret Suljkanović zajedno sa predstavnicom porodica ubijenih otkrio spomen obilježje.

Prije otvaranje spomen obilježja u džamiji je proučen tevhid svim ubijenim borcima i civilnim žrtvama agresije na BiH.

 -Mi nikada ne smijemo zaboraviti šta se desilo na ovom području. Ljudi su ubijani zbog imena, vjere i spaljivani kako bi se izbrisao svaki trag da su tu bili. Mlađim naraštajima trebamo svi zajedno pričati kako smo napadnuti od strane JNA i lokalnih četnika te vojnika koji su dolazili da ubijaju iz Srbije a zatim su isti dobili zaštitu te države. Još niko nije procesuiran za ova nedjela koja su učinjena u Hemlijašima.

Zahvaljujući načelniku Seadu Džafiću i Općini Kalesija urađeno je ovo spomen obilježje tako da porodice sada znaju gdje doći i proučiti Fatihu svojim najmilijim - kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija Enver ef. Alić.

-Općina Kalesija je za uređenje i izgradnju spomen obilježja uložila oko 10.000 KM i mi na tome nećemo stati. Svako spomen obilježje ćemo uraditi i urediti, a pozivamo i profesore da časove historije održavaju ovdje kako bi djeca učila pravu historiju o onome što se ovdje dešavalo - rekao je savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović.

On se zahvalio i predstavnicima MZ Memići te članovima Udruženja zarobljenih i nestalih lica koji su bili nosioci aktivnosti da se sve uredi i da ubijeni Bošnjaci nađu smiraj u zemlji Bosanskoj.

Ovo moramo pamtiti i nikada ne smijemo zaboraviti, poručeno je iz Hemlijaša.

 

 

 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Kalesijska likovna kolonija okupila 30 slikara 

Predstavnik Ambasade Turske u BiH u posjeti Kalesiji, zahvalio za pomoć nakon zemljotresa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu