Stranačke aktivnosti     | 09.05.2019. 08:43 |

Saopćenje za javnost GDS BiH

FENA Saopćenje

Građanska demokratska stranka Bosne i Hercegovine čestita građankama i građanima Evrope 9.Maj -Dan Evrope -praznik slobode i mira ipobjede nad fašizmom.
Bosanskohercegovačko društvo djeli vrijednosti Evrope i naša kulturna-historijska prirodna i materijalna i nematerijalna baština je njihov dragocjeni dio.

BiH je posvećena zemlja euroatlantskim integracijama i vrijeme je da se ključno Patnerstvom za mir sa NATO-m i Sporazum o pridruživanju sa EU realizuju punopravnim članstvom u ovim organizacijama.

Potrebno je da se nakon izbora novog Evropskog Parlamenta i Evropske Komisije otvori potpuno novi način vođenja dijaloga sa .Evropskim institucijama.Nužno je da se u skladu sa strateškim interesima mira i stabilnosti u BiH ,regiji i Evropi naša zemlja konsoliduje i da Parlamentarna Skupština BiH i Predsjedništvo BiH konačno predlože i izaberu Vijeće ministara BiH.Zakonodavna,sudska i izvršna vlast u BiH odgovorna je da se uspostavi vladavina zakona i osiguraju uslovi za reforme i izlazak iz krize institucionalne blokade i međusobnog preplitanja nadležnosti.

Građani BiH su opravdano zabrinuti političkom nezrelođću i i opstrukcijama formiranja vlasti i djelovanjem protiv ekonomskih i socijalnih interesa i potreba stanovništva .

Vrijeme je da se postave i prava pitanja i jasni odgovoriu vezi sa nedopustivom demostracijom nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u zemlji i u zemljama regije obveznicama/ne garantima/ Sporazuma. Posebno kada je riječ o izazivanju tenzija i konflikata,neumjerenom naoružavanju,zahtjevi "uime" naroda i mira za nove podjele i razgraničenja sa. direktnim prijetnjama teritorijalnom integritetu,nezavisnosti i suverenitetu BiH.Dlosta je priča o nemogućoj zemlji ,o euroregiji kojoj trebaju staratelji,o vojnoj neutralnosti, i demilitarizacijii uz istovremene parade sile i nadmetanja

Što je dosta dosta je.Ljudi u BiH i Evropi prepoznaju manifestacije neofašizma u potiskivanju i obspravljivanju građanskih prava i sloboda ,medijske blokade i odsustvo društvene odgovornosti.Bogati su sve bogatiji ,a siromašni i srednji slojevi evropskog građanstva sve bliži stanju apatije i pobune jer se osjećaju nemočni pred institucijama sisitema koje se ponašaju sve beskrupuloznije i crpe životnu energiju iz stanovništva kao pijavice /bez šanse da pomognu ozdravljenje zajednice/o ćemu svjedoči i starosna struktura Evrope i snaženje nacionalizma i euroskepticizma .Odlazak mladih iz zemlje u zemlju u potrazi za boljim životom i odnos prema migrantima i manjinama u Evropi najbolje pokazuje gdje se nalazimo svi zajedno. .

GDS BiH pozdravlja svaki napredak bosanskohercegovačkih integracija/vidljiv u mnogim oblastima ,ali poliički skriven i potisnut/uz poštivanje ljudskih prava i sloboda i zahtjeva da se i prema našoj zemlji bliski i daleki susjedi odnose sa istim poštovanjem kao što to ćini BiH prema bliskim i dalekim susjedima.

Pres GDS BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom