Magazin     | 09.05.2019. 09:46 |

Matica hrvatska i Galerija Aluminij dovode 'Vatrene' u Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) - Izložba fotografija pod nazivom "Ljeto vatreno" bit će otvorena u četvrtak, 16. svibnja, u Galeriji Aluminij u Mostaru u 20 sati, u sklopu Mostarskog proljeća 2019.

Postav "Ljeto vatreno" čini izbor iz fotografskoga opusa službenoga fotografa Hrvatskoga nogometnog saveza Drage Sopte s prošlogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

"Uvrštavanjem u program ovogodišnjega Mostarskog proljeća predstavljanje knjige Zlatka Dalića, potom i ove izložbe, Matica se željela još jednom nakloniti povijesnomu uspjehu hrvatskoga športa i hrvatske nogometne vrste. Rijetki su trenuci kao oni koje su nam Vatreni priredili prošloga ruskog užarenog ljeta, trenuci koji zauvijek ostaju u povjesnicama", kazala je glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić-Milinković.

U kataloškomu predgovoru sportska novinarka Tanja Vučić-Tomić ocijenila kako "jedna od najljepših športskih priča u povijesti hrvatskoga športa, ispričana kroz objektiv Drage Sopte, stavlja neizbrisiv pečat na povijesne hrvatske trenutke u Rusiji".

"Soptine su fotografije svjedočanstvom naraštajima koji dolaze. Svjedočanstvo koje ne blijedi", ustvrdila je Vučić-Tomić.

Direktor Galerije Aluminij Darko Juka na postavljanje "Ljeta vatrenog" gleda kroz prizmu izložbe "Asovi u objektivu" Dane Anders kojom je zaključena lanjska izlagačka sezona.

"Kroz ova fotografska zasvjedočenja vrhunskih postignuća hrvatskih športaša, nakon Čilića i Dodiga, u ranijim godinama i izložbama iz povijesti Zrinjskoga, sada do Vatrenih, otvaramo vrata kulturnih ustanova značajno široj populaciji, pozivajući u red naše publike i one drage ljude kod kojih neka druga vrsta umjetničkoga izričaja, uobičajenija u našemu djelovanju, ne bi pobudila zanimanje", kazao je Juka.

Napomenuo je kako će Galerija Aluminij ugostiti nešto manje od 40 Soptinih fotografija koje bilježe i neke izazovno dramatične i neke anegdotske trenutke sa samoga prvenstva, ali i svjedoče onu eksploziju nacionalnoga oduševljenja tijekom zagrebačkoga dočeka Vatrenih, priopćeno je iz Aluminija.

Drago Sopta, rođen u Zagrebu 1970., fotografijom se počeo baviti sredinom 1990-ih. U Jutarnjemu listu radio je od 1998. godine, a 2007. prešao je u agenciju Cropix, bilježeći sve nastupe hrvatske nogometne vrste na europskim i svjetskim prvenstvima, ovjekovječivši i najsjajnije hrvatske trenutke na Olimpijskim igrama. Početkom 2013. postaje službeni fotograf HNS-a.

Dobitnik je tri nagrade Hrvatskoga zbora sportskih novinara, i to 2003. za najboljega športskog fotoreportera, a 2009. i 2018. za najbolju športsku fotografiju godine. U izboru Međunarodne udruge sportskih novinara osvojio je 4. mjesto za fotografiju Šime Vrsaljka koji leži na hrvatskoj zastavi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarskom proljeću i ove godine potpora HT Eroneta

Promocija knjige 'Strateško komuniciranje država' na Mostarskom proljeću

Narodno pozorište RS-a gostuje na Mostarskom proljeću

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'