Ekonomija     | 09.05.2019. 10:39 |

Chakrabarti: Regionalno povezivanje ključno za ubrzanje ekonomskog razvoja

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Regionalno povezivanje ekonomija zemalja zapadnog Balkana ključno je za ubrzanje ekonomskog rasta i razvoja - kazao je danas predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti govoreći u okviru panela o investicijama.

Trećeg dana Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se od 7. do 9. maja održava u Sarajevu, omogućeno je predstavljanje Bosne i Hercegovine i mogućnosti za ulaganje.

Chakrabarti je napomenuo da EBRD svoje godišnje sastanke želi uvijek održati u zemljama u kojima su napravili razliku djelovanjem, a to je ujedno sjajna prilika da se pokaže potencijal Bosne i Hercegovine, kao i njene uloge u daljnjoj integraciji regiona.

Upravo u okviru ovog panela investitori će moći čuti o iskustvima privrednika u BiH, a Chakrabarti je ponovio da je EBRD od 1996. godine investirao 2,3 milijarde eura te je izrazio očekivanje da će ova godina biti rekordna s investicijama od 400 miliona eura što je dvostruko više nego prošle godine.

- Sve to pokazuje koliko se BiH mijenja i otvara novim investicijama. Poboljšanje povezanosti unutar zemalja zapadnog Balkana i tih zemalja sa Evropskom unijom je u srži naših investicija. Investiramo u infrastrukturi za povezivanje gradova unutar BiH, ali i s drugim tržištima - dodao je.

Napomenuo je da se EBRD obavezao uložiti 550 miliona eura u izgradnju infrastrukture jer je od izuzetne važnosti osigurati transportnu povezanost u reginu.

Također, pomaže se i u reformama koji podrazumijevaju ekonomsku integriranost, povećavaju trgovinu, otvaraju mogućnosti za investitore, podržali su i uspostavljanje regionalnog investicijskog foruma što je mjesto gdje se investitori mogu obratiti da bi investirali na zapadnom Balkanu.

- Unapređenje poslovnih veza i regionalne trgovine predstavlja ključni način za osiguranje prosperitetne budućnost regije - podvukao je Chakrabarti.

Posebno je izdvojio program pomoći EBRD-a bh. privredi da usvoji ekološke standarde, a tri grada (Zenica, Sarajevo i Banja Luka) su o ovom takozvanom programu ozelenjavanja privrede kojim se radi na smanjenju emisija ugljendioksida i poboljšava se javni prijevoz.

Kako je zaključio BiH ima veliki potencijal za domaće i strane investitore, svi sarađuju s investitorima da bi pomogli poslovnim subjektima da se razvijaju te je ocijenio da BiH ide naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji zbog mladih te je potrebno učiniti sve da se osigura dolazak investicija.

BiH je zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina - Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, kao i drugih paralelnih aktivnosti poput investicijske konferencije i biznis foruma, kojima prisustvuje više od 3.000 učesnika.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Najavljen novi vid podrške kako bi se uvećali britanski izvoz i investicije na zapadnom Balkanu

Krišto na samitu EBRD-a: BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom