Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 13:50 |

Cvijanović: Gnušamo se pokreta koji promivišu fašizam i nacizam

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 9. maja (FENA) - Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović ukazala je danas da je važno da se cijeni sloboda u kojoj živimo, te poštuju oni koji su dali svoje živote u antifašističkoj borbi.

- Opredijeljeni smo da RS i dalje razvijamo kao zajednicu i društvo koje počiva na takvim vrijednostima. Osuđujemo sve pokušaje i oblike istorijskog revizionizma, ali osuđujemo i gnušamo se od pojave i bujanja određenih pokreta i grupacija koje promovišu i reafirmišu ono što su bila zla vezana za fašizam i nacizam – istakla je ona.

Važno je, kazala je, da učimo i mlade generacije i da jačamo njihovu svijest o prošlosti i o važnosti pobjede nad fašizmom.

- Nažalost, svjedoci smo da upravo u onim zemljama, koje nam govore šta da radimo, šta da slavimo i kako da mislimo, bujaju pokreti neonacizma i neofašizma. Ako tome dodamo terorizam, kao globalno zlo, ili činjenicu da jezik diplomatije sve češće uzmiče pred jezikom sile, onda nije teško zaključiti sa koliko izazova je suočen današnji svijet - tvrdi Cvijanović.

Naglasila je u svom obraćanju da 9. maj 1945. godine predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u svjetskoj istoriji, jer je na taj dan poražena ideologija terora i zla, koja je širom Evrope, ali i cijelog svijeta, iza sebe ostavljala logore smrti, razorene države, gradove i sela, kao i masovne zločine, uključujući i one najmonstruoznije poput genocida i holokausta.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da srpski narod sa ponosom obilježava današnji datum, jer je među prvima narodima u svijetu stao na stranu onih koji su prepoznali nadolazeće zlo koje se nadvilo nad većinom čovječanstva četrdesetih godina prošlog vijeka.

Istakao je da se nada životu u miru, slobodi i slozi, sa razvijenom ekonomijom.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov uručio je odlikovanja za zasluge u antifašističkoj borbi pojedinim učesnicima NOR-a.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Predsjedavajuća Cvijanović razgovarala u Bakuu sa potpredsjednikom Kube Valdesom Mesom

Cvijanović i Alijev dogovorili održavanje zajedničkog biznis foruma, Alijev pozvan u posjetu BiH

Cvijanović 1. i 2. marta u posjeti Azerbejdžanu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu