Stranačke aktivnosti

Priopćenje za javnost Županijskog odbora Hrvatske republikanske stranke ŽZH

Saopćenje

Poznato je da bh. političari često obećavaju, a malo ispunjavaju. Argumenti za to su vrlo lako provjerljivi, a potrebno je samo da se vratimo dva-tri koraka unazad do predizbornih obećanja, pa da uočimo što su sve to „zaboravili“ ispuniti, odnosno gdje su nam lagali. Navesti ćemo samo jednu veliku laž jer se povezuje uz obljetnicu zaustavljanja tekova JNA u mjestu Pologu, netom obilježenu.

U više navrata, uz ostale stranačke kolege, izrekao ju je Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, prigodnistički ju je ponovio i prošle godine u bh. izdanju Večernjeg lista kada je kazao kako će do obilježavanja ovogodišnje obljetnice u Pologu uz kameni križ biti postavljen i tenk.

Ponesen predizbornom euforijom, gradonačelnik Miro Kraljević više izbornih ciklusa iznenadno je najavljivao dovršetak spomenika koji, zanimljivo, nikad dovršen, a koji je otkriven 7. svibnja 2011. godine.

Nažalost, umjesto da simbolizira, kako je i zamišljeno, vjeru i molitve okupljenih ljudi, ali i odlučnost otpora s postavljenim protutenkovskim “ježevima”, otkriva jednoumlje, neodgovornost i nesposobnost gradske vlasti koja godinama laže svojem narodu koji sve to prihvata kao normalno.

Kao što smo i prošle godine kazali, tako i danas ponavljamo, Županijski odbor Hrvatske republikanske stranke ŽZH smatra kako je polaganje vijenaca po profesiji i za potrebe medija egzibicionizam.

Dug kojeg imamo prema braniteljima se vraća svakom našom odlukom. Ovo što danas živimo nije ono za što su branitelji ginuli.

Zato smatramo kako laži, neznanje i loše kadrove treba kontinuirano prokazivati jer narod dovode u očajno stanje. To se najbolje ogleda i kroz spomenik koji se dovršava punih osam godina a da ne spominjemo druge laži koje najbolje razotkriva i izvješće općinskog pravobraniteljstva iz kojeg je razvidan kapacitet gradonačelnika koji se nedomaćinski odnosi prema javnom dobru.

Baština žrtve naših branitelja se živi svaki dan. Kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna, svaki dio našega rada i svaka naša odluka mora biti donesena sa mišlju kako prema tim ljudima imamo dug kojeg nikada nećemo vratiti. Slikati se, snimati, paradirati pred javnošću na dane obljetnica, a kad se svjetla pozornice ugase, raditi isključivo za neke svoje osobne i partijske interese nije ono zbog čega je HRS ušao u politički ring.

Podsjetnika radi, na osnovu idejnih planova inženjera Maxa Maksimilijana Davida izgrađena je prelijepa neoromanička crkva na Širokom Brijegu koji je projektirao još dobrih „spomenika“ kulturne baštine po Hercegovini. Razumljivo je kako su simbol Hercegovine i Širokog Brijega htjeli rušiti komunisti na čelu s 11. dalmatinskim korpusom, osnovanim u selu Kozica pokraj Vrgorca. Iz samostana su izveli sve fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili. Crkva je teško oštećena. Poriv da se riješimo ideološke prtljage prošlosti postoji oduvijek i zauvijek, i redovito se iskaljuje na spomeničkoj baštini, osobito onoj jakih simboličkih značenja.

Pitamo se gradonačelniče, koji je vaš poriv, evo u novije vrijeme, simbol velikog značenja, posebno za Hrvate ima spomenik zaustavljanja tenkova u Pologu, međutim ova spomenička baština nikada nije dovršena, a vi godišnje bar jednom slaže kako će biti postavljen tenk?

HRS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.