Bosna i Hercegovina     | 09.05.2019. 15:27 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade FBiH (2. dio)

FENA Saopćenje

 

REZULTATI KONTROLE KORIŠTENJA POTICAJA ZA POLJOPRIVREDU

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Vlada FBiH danas je na sjednici u Sarajevu  usvojila informaciju o transferima za poljoprivredu u 2018. godini koji su odobreni programima utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih prošlogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Lani je kroz program poticaja za poljoprivredu planirana realizacija od 58.200.000 KM, a za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda još 11.500.000 KM. Sredstva su utrošena u skladu s programima i ukupno je realizovano 69.513.992,31 KM ili 99,73 posto.

U 2018. godini realizovano je 9.038.220,37 KM za biljnu i 46.704.159,49 KM za animalnu proizvodnju, 1.282.420,34 KM za ruralni razvoj, 253.004,42 KM kroz ostale novčane podrške, 737.510,18 KM za sudske presude i žalbene postupke, a 11.498.677,51 KM za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda. U istoj godini je odobreno ukupno 33.262 zahtjeva za novčane podrške. Od toga se 3.223 odnosilo na biljnu i 23.364 na animalnu proizvodnju, 203 za ruralni razvoj, 86 za ostale podrške, 128 u ponovljenim postupcima po žalbama i sudskim presudama, a 6.258 zahtjeva za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda.

Ako se, u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, objedinjeno prikažu novčane podrške na nivou FBiH i kantona, ukupan iznos sredstava utrošen u novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Federaciji BiH u 2018. godini je iznosio 90.519.652,45 KM.

Resorno federalno ministarstvo je poduzimalo mjere iz svoje nadležnosti s ciljem osiguranja nadzora i kontrole namjenskog utroška sredstava za podrške, te je usko sarađivalo s Federalnom i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove. Ove uprave su izvršile nadzor kod 502 klijenata po modelu poticaja proizvodnji u 2018. godini, i utvrdile da njih 96 ne ispunjavaju propisane uslove.

Timovi Federalnog ministarstva izvršili su kontrolu na terenu svih odobrenih zahtjeva za model ruralnog razvoja (203), i nisu konstatovali nepravilnosti niti u jednom zahtjevu. Također su izvršili kontrolu na terenu 18 zahtjeva po modelu ostalih vrsta novčanih podrški, a nepravilnost je konstatovana samo u jednom slučaju.

Uvođenjem novog softverskog rješenja "Aplikacije za obradu poticaja" omogućena je bolja analiza, nadzor i transparentnost utroška sredstava. Federalno ministarstvo je na osnovu prethodne analize u 2018. godini uputilo 3.022 zahtjeva Federalnoj upravi za inspekcijske poslove za nadzor u ukupnom iznosu od 7.590.941,63 KM, dok je za 74 zahtjeva iz prethodnih perioda obustavljen postupak do rješavanja prethodnog pitanja u ukupnom iznosu od 175.944,46 KM.

 

ODLUKA POSTIGLA CILJ

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o primjeni Odluke o načinu prodaje šumskih drvnih sortimenata porijeklom iz državnih šuma na teritoriji Federacije BiH.

Ova dva federalna ministarstva su zadužena da pripreme Prijedlog odluke o utvrđivanju stepena finalizacije gotovih proizvoda od drveta u FBiH.

 

SREDSTVA UTROŠENA NAMJENSKI

Vlada FBiH prihvatila je informaciju o utrošku sredstava odobrenih proračunom FBiH za 2018. godinu za elektrifikaciju Unske pruge na dionici Bihać - Slatina, u iznosu od 2.300.000 KM. Usvojena je i informacija o utrošku lani odobrenih 6.000.000 KM za izmirenje obveza po Zakonu o financijskoj konsolidaciji JP Željeznice Federacije BiH.

Kako je konstatirano, u oba slučaja su odobrena sredstva utrošena namjenski, a Željeznice Federacije BiH Vlada je zadužila da za te iznose povećaju udio državnog u temeljnom kapitalu društva.

 

O ODUZIMANJU IMOVINE STEČENE KRIVIČNIM DJELOM

Vlada FBiH je prihvatila informaciju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, sačinjenu na osnovu podataka nadležnih tužilaštava i sudova  u FBiH o predmetima u kojima je predložena i izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u 2018. godine.

Tužilaštva u FBiH su lani imala 74 prijedloga upućena sudovima za određivanje privremenih mjera osiguranja ili za trajno oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, ukupne vrijednosti 12.865.718,62 KM. Tužilaštva su, također, dostavila i podatke o prijedlozima za koje nije utvrđena novčana vrijednost, a radi se o više putničkih motornih vozila, suvlasničkih dijelova nekretnina, TV i mobilne tehnike i ostalog.

Sudovi u FBiH su Agenciji dostavili podatke da su u toku 2018. godine imali 80 pojedinačnih postupaka u kojima je određeno oduzimanje imovinske koristi. Od toga se 14 odnosilo na privremeno oduzetu imovinsku korist, čija novčana protivvrijednost iznosi 694.939,12 KM, kao i jednu stambeno-poslovnu zgradu čiju će vrijednost utvrditi istraga.

Kada je u pitanju trajno oduzeta imovinska korist iz pojedinačnih postupaka u toku 2018. godine, riječ je, prema odgovorima nadležnih sudova, ali ne svih, o novčanoj protuvrijednosti od 173.922,98 KM. Međutim, prema podacima kojima raspolaže sama Agencije, riječ je o 495.000 KM, od čega je u budžet dosad transferirana vrijednost trajno oduzete imovine u iznosu od 235.000 KM.

Podaci koji su dostavljeni Agenciji i na osnovu kojih je sačinjena analiza će, u daljem radu, služiti za izradu procjena i strategija vezanih za pitanja koja se odnose na oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Federaciji BiH.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Federalna vlada je dala na korištenje poslovne prostore u Sarajevu u ulici Ismeta Mujezinovića Općini Centar i zgradu nekadašnjeg Štaba TO Kakanj općini Kakanj na period od pet i 10 godina bez naknade.

Usvojeni su kvartalni izvještaji o napretku projekata „Podrška zapošljavanju (ESP)“ i „Smanjenje faktora rizika za zdravlje u BiH (RHRF)“ za period od 1.1. do 31.3. 2019. godine.

Prihvaćeni su i izvještaji o prošlogodišnjem radu i planovi rada za 2019. godinu kazneno-popravnih zavoda Sarajevo, Bihać, Tuzla, Orašje, Mostar, Busovača i Zenica.

Vlada FBiH je primila na znanje godišnji izvještaj Nezavisnog operatora sistema za prenosni sistem u BiH za prošlu godinu.

Usvojen je izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o provođenju Akcionog plana 2016.-2019. za realizaciju projekta „Razvoj industrijske politike u Federaciji BiH“ u 2017. godini, a ovo ministarstvo zaduženo da prati, analizira i jednom godišnje izvještava o njegovom provođenju.

Prihvaćen je dvadeset drugi tromjesečni izvještaj o provedbi Projekta registracije

Prihvaćena je i informacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji projekta sa objašnjenjem o uzrocima eventualnog odstupanja realizacije od planiranih ulaganja u projekte i zastojima u njihovoj realizaciji za prvi kvartal ove godine.

Vlada je usvojila informaciju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima iz dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću. Prihvaćena je i informacija o stanju sigurnosti u željezničkom saobraćaju za 2017. godinu.

 

KADROVSKA RJEŠENJA

Vlada FBiH je za učešće u radu i odlučivanju na Skupštini JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar opunomoćila Jadranka Puljića, Envera Mujezinovića za Skupštinu  privrednog društva Zraka d.d. Sarajevo, a Jakuba Mušinbegovića za Skupštinu privrednog društva Pretis d.d. Vogošća.

Danas su donesene odluke o raspisivanju javnog konkursa i utvrđivanju kriterija za izbor i nominovanje jednog člana Nadzornog odbora ArcelorMittala Zenica d.o.o. uime Federacije BiH.

Vlada je donijela Odluku o prestanku važenja odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i nominovanje tri člana Nadzornog odbora JP Nacionalni park Una d.o.o. Bihać i donijela novu odluku o utvrđivanju kriterija za ovaj izbor i nominovanje. Vlada je, također, poništila prethodni i raspisala novi javni konkurs za izbor i nominovanje tri člana Nadzornog odbora JP Nacionalni park Una d.o.o.Bihać.

Za predstavnike Vlade FBiH u Pregovaračkom timu BiH za vođenje pregovora s ciljem zaključivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne stomatologije, arhitekata i inženjera građevine, nominovani su Alden Kajtaz i Marina Bera.

U danas formiranu Radnu grupu za izradu analize uticaja na poslovanje sistemskih i korisničkih IT servisa i registara imenovani su Hasmir Selimović (predsjednik), Alma Sinanović, Veldin Polovina, Kenan Osmanagić, Boris Katalinić i Mirsad Kamber, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

* * *

Zbog obaveza premijera FBiH i pojedinih federalnih ministara, 178. sjednica Vlade FBiH je prekinuta. Preostale tačke dnevnog reda će biti razmatrane naknadno.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'