Bosna i Hercegovina     | 10.05.2019. 16:13 |

Počinje rekonstrukcija centralnom spomen obilježja u Goraždu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. maja (FENA) - Dugo najavljivana rekonstrukcija centralnog spomen obilježja “Goražde grad heroj, svojim braniocima” sa izgradnjom “Kapije života” zvanično je otpočela nakon što je kantonalna Vlada jučer dala saglasnost za potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem radova.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji kazao ministar za boračka pitanja BPK Edin Aganović, ugovor sa firmom GPD “Drina” bit će potpisan naredne sedmice.

- Nakon toga kreće prva faza realizacije ovog projekta koja podrazumijeva betonske radove i izgradnju “Kapije života”, a druga faza kamenorezačke radove, odnosno ispisivanje imena branilaca na spomen obilježju. Mi smo aplicirali i prema federalnom ministarstvu za jedna dio sredstava po javnom pozivu kako bi Goražde i BPK konačno dobili spomen obilježje kakvo zaslužuju branioci ovog grada i dostojno mjesto na kojem će se obilježavati datumi, događaji i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata - kazao je Aganović.    

Dodao je da vrijednost radova prve faze iznosi oko 63.000 KM.

- Sredstva su predviđena u budžetu, jedan dio po sporazmu izdvojit će i Gradska uprava i jedan dio već nam je uplatila goraždanska kompanija. Druga faza koštat će oko 80.000 KM i to ćemo vjerovatno raditi naredne godine, s obzirom na stanje u budžetu - kazao je ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

Idejni i glavni projekat radila je goraždanska firma Aring doo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'