Bosna i Hercegovina     | 11.05.2019. 15:31 |

Obilježena godišnjica zaustavljanja JNA tenkova u Šujici

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 11. svibnja (FENA) - Mjesna zajednica Šujica, općina Tomislavgrad danas je po prvi put obilježila godišnjicu zaustavljanja tenkovske kolone JNA na putu prema Livnu, na početku Domovinskog rata.

 Na mjestu gdje je 9. svibnja 1991. zaustavljena tenkovska kolona JNA, položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, čime su mještani Šujice i Tomislavgrada, sudionici tog vremena, odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. 

 Prisjetivši se svibnja 1991. godine, podsjetili su prisutne, mlađe generacije, ali i cjelokupnu javnost na važnost uloge koju je Šuica imala u Domovinskom ratu. 

 Kao svjedokinja vremena, Ivica Pašalić Lothak, u svom obraćanju prisutnima je kazala što se zapravo događalo toga 9. svibnja 1991. godine u Šujici.

 "Bila je noć, okupili smo se u upravi šujičke pilane. Prijatelji iz Kupresa, Livna i Tomislavgrada javljali su nam o kretanju JNA tenkovske kolone. Bili smo spremni. Nakon informacije da je kolona JNA prošla kroz Kupres i krenula prema Šujici donijeli smo jednoglasnu odluku o blokiranju prometnice. Sva teška vozila s pilane dovezena su ovdje na cestu, a u pomoć su nam odmah stigli prijatelji iz Livna i Tomislavgrada", kazala je Pašalić.

 Dodala je da je time 9. svibnja značajan datum za Šujicu koji će ostati upamćen u povijesti kao "dan kada su se suprotstavili tenkovima agresorske JNA i tako poslali poruku - Vi niste vojska hrvatskog naroda".

 Na današnji dan prije 28 godina osujećen je, kažu, i spriječen plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Šujice, Tomislavgrada i Livna te njihovog prodora dalje prema Dalmaciji.

 Povijesne su to činjenice, kazao je u svom obraćanju predsjednik OV Tomislavgrad Luka Krstanović. 

 "Brojni znaju za zaustavljanje tenkovske kolone koja je krenula iz Mostara, tri dana bila je zaustavljena u Pologu, a nakon dogovora s tadašnjim politčkim predstavnicima vlasti puštena je dalje prema Kupresu. Svi znamo što je bilo nekoliko dana kasnije na Kupreškoj visoravni, ali mnogi ne znaju da je druga kolona istovremeno bila zaustavljena iznad Šujice. Dr. Ante Starčević jednom je rekao, narod koji zaboravlja svoju prošlost slijep ide u budućnost. Hvala vam što ne zaboravljate što je hrvatski narod činio prije i poslije Domovinskog rata", kazao je Krstanović.

 Ideja obilježavanja obljetnice zaustavljanja JNA tenkova u Šujici rodila se prošloga ljeta na susretu mladih iz Šujice. Upoznavanje s događajima iz Domovinskog rata na tom prostoru, bio je jedan od ciljeva.

 "Osjetili smo moralnu dužnost, ali i odgovornost prema povijesti, svim poginulim, nestalim i zarobljenim hrvatskim braniteljima, ali i njihovim obiteljima, postaviti jedan trajni znak u obliku spomenika, kako bi nas neprestano podsjećao na teške, ali i ponosne dane novije hrvatske povijesti", kazao je Krešo Marković, jedan od organizatora. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo