Bosna i Hercegovina     | 12.05.2019. 15:58 |

Komšić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog izazivanja pobune u OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. maja (FENA) - Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas da će ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH (OSBiH). 

- Prije nekoliko godina, zbog slične Dodikove namjere vezane za OSBiH, podnio sam krivičnu prijavu zbog počinjenog krivičnog djela kvalifikovanog kao pokušaj izazivanja pobune u OSBiH. Naše pravosuđe je, koje su tada podržali stranci, odbacilo tu krivičnu prijavu, mada su svi nezvaničmo tvdili kako postoje elementi krivičnog djela.

Ovo je slična, ako ne i identična situacija, koja ima elemente podsticanja na pobunu u OSBiH, i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i zvaničnu uniformu pripadnika OSBiH. U ovom slučaju ja sam spreman postupiti na isti način kao i prije nekoliko godina. Nažalost, očekujem istu reakciju pravosuđa kao i tada - dakle ništa!

S druge strane, ja se nadam da je napokon nekima u Sarajevu, koji su tvrdli da to i nije tako bitno, sada jasno šta zapravo Dodik hoće i koliko je važno da ova zemlja bude, kad-tad, članica NATO saveza - smatra Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je danas da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (RS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Dodik je, govoreći danas u banjalučkoj Kasarni "Kozara" na centralnoj svečanost obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS, zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Svečanostima u Kasari „Kozara“, koje su počele predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni BiH i RS, među gostima su bili i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin te načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Vučić i Dodik razgovarali o zajedničkim projektima Srbije i Republike Srpske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom