Svijet     | 13.05.2019. 09:45 |

Tri eksplozije na južnim Filipinima uoči izbora

FENA Internet

MANILA, 13. maja (FENA) - Najmanje tri eksplozije dogodile su se u gradu Cotabato i obližnjoj Maguindanao provinciji u južnim Filipinima samo nekoliko sati prije izbora u toj zemlji, potvrđeno je iz vojnih i policijskih izvora u ponedjeljak.

Kako je kazao Teosisto Ferrer iz policije Cotabato City prva eksplozija dogodila se oko 22.15 sati po lokalnom vremenu u nedjelju ispred gradske dvorane, uzrokovana je minobacačem, ali još uvijek nema osumnjičenih za ispaljivanje granata, javila je danas Xinhua.

Druga eksplozija dogodila se oko jedan sat ujutro u ponedjeljak po lokalnom vremenu kada je granata eksplodirala kroz gradsku dvoranu u gradu Datu Odin Sinsuat u provinciji Maguindanao.

Nekoliko sati kasnije, eksplozija, uzrokovana još uvijek nepoznatim eksplozivnim sredstvom, dogodila se u gradu Datu Odin Sinsuat oko 7.20 sati po lokalnom vremenu, potvrdio je glasnogovornik Vojske Filipina Noel Detoyato.

Za sada nema poginulih niti povrijeđenih.

Filipinska vojska i policija su na oprezu kako bi osigurali da izborim prođu mirno i u skaldu sa zakonom. Više od 60 miliona Filipinaca s pravom glasa danas bira nove senatore, poslanike u Predstavničkom domu i lokalne dužnosnike.

Otvoreno je više od 18.000 biračkih mjesta, a na izborima se kandidiralo 43.000 osoba koji su u izbornoj trci za senatore, poslanike u Domu, guvernere pokrajina, zamjenike guvernera i članove upravnih odbora, gradskih i općinskih načelnika, zamjenika gradonačelnika i vijećnika u ovoj jugoistočnoj azijskoj zemlji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom