Regija     | 13.05.2019. 10:17 |

Džaferović: Produbiti saradnju Bošnjaka iz BiH i Sandžaka (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SJENICA, 13. maja (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, koji je proteklog vikenda boravio u posjeti Novom Pazaru i Sjenici, kazao je da je namjera da Bošnjaci koji žive u BiH i Srbiji nastave saradnju te da se iskoriste mehanizmi za produbljenje te saradnje.

Nakon susreta s rukovodstvom Opštine Sjenica, Džaferović je kazao da je upoznat sa političkom i ekonomskom situacijom u toj opštini.

-Naša saradnja i pomoć Bošnjacima Sandžaka može biti u okviru nacionalnih institucija, ali i kroz saradnju dvije države - pojasnio je Džaferović, iznoseći stav da je moguće naći načine i prostor da se položaj Bošnjaka popravi.

Dodao je da bi opštine iz regiona Sandžaka trebale neposredno sarađivati s jedinicama lokalne samouprave u BiH što je način da se saradnja unaprijedi zbog čega je i izrazio očekivanje da se na tom planu urade i konkretni koraci u skoroj budućnosti.

Predsjednik Opštine Sjenice Hazbo Mujović izrazio je zahvalnost Džaferoviću na posjeti ističući da se na sastanku moglo čuti mnogo savjeta i prijedloga, napominjući da je posjeta Dažaferovića sandžačkim opštinama od velikog značaja.

Tokom susreta razgovarano je i o privrednoj i kulturnoj saradnji, ali i svim oblastima koje bi mogla unaprijediti život građana te regije.

Džaferović, koji je boravio u posjeti Sandžaku povodom obilježavanja nacionalnog praznika Bošnjaka - Dana bošnjačke nacionalne zastave, obišao je općine Novi Pazar i Sjenica.

Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći praznik Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2946

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1T2zzrIsI8CelxU2glNwPSsx7lmIiK8wn?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Džaferović: Schmidt nije trajno uklonio blokade, a smanjio je ustavni položaj Bošnjaka

Džaferović: Pridržavati se Ustava FBiH u procesu formiranja Federalne vlade

Džaferović: Samo širok probosanski blok može zaštititi državu, opasno je popuštati SNSD-u i HDZ-u

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana