Svijet     | 13.05.2019. 10:39 |

Ministar al-Falih: Dva saudijska naftna tankera značajno oštećena u 'sabotaži'

FENA Internet

JEDDAH, 13. maja (FENA) - Dva saudijska naftna tankera značajno su oštećena u "sabotaži" u vodama nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), objavio je u ponedjeljak saudijski ministar za energetiku Kalid al-Falih, prenose agencije.

Jedan od ova dva broda bio je na putu da bude natovaren saudijskom sirovom naftom iz luke Ras Tanura, koja će biti isporučena kupcima Saudi Aramca u Sjedinjenim Državama.

U napadu nije bilo ozlijeđenih  niti izlijevanja nafte, ali je pričinjena   znatna  štetu na konstrukcijama dvaju plovila, prijenosi saudijska novinska agencija (SPA).

Ministar je osudio napad koji ima za cilj potkopati slobodu pomorske plovidbe i sigurnost opskrbe nafte potrošačima diljem svijeta, navodi se u saopćenju.
Naglasio je odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu sigurnosti pomorske plovidbe i sigurnosti naftnih tankera, ublažavanje štetnih posljedica incidenata na energetskim tržištima i opasnosti koje predstavljaju za globalnu ekonomiju.

Međutim, on nije naveo pojedinosti o  tome ko je odgovoran za napad koji je uslijedio  dan nakon što su UAE izjavila da su četiri trgovačka broda pogođena sabotažnim napadima na obali luke Fujairah, navodi Anadolu Agency (AA).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija uslovila normalizaciju s Izraelom izraelskim priznanjem palestinske države

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo