Bosna i Hercegovina     | 13.05.2019. 15:34 |

U Goraždu zasad nema velike opasnosti od poplava

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. maja (FENA) - U Goraždu zasad nema opasnosti od poplava, s obzirom na intenzitet padavina u ovom dijelu BiH – potvrdila je pomoćnica gradonačelnika za Civilnu zaštitu Samira Drakovac.

Po njenim riječima, iako ne postoji razlog za zabrinutost, poduzete su mjere opreza.

- Najveća opasnost prijeti kada su u pitanju vodotoci druge kategorije. Kada je u pitanju Grad Goražde, možemo reći da je stanje na vodotoku prve kategorije, a to je rijeka Drina, redovno. Što se tiče korita rijeke Drine prilično je slobodno, tako da je u stanju da još uvijek primi velike količine padavina. Međutim, ono što svakako utiče na vodostaj rijeke Drine, a na šta mi neposredno ne možemo uticati i determinira čitavu situaciju, to je hidroelektrana Mratinje u Crnoj Gori. Iskustvom ranijih godina smatramo da Ministarstvo sigurnosti BiH već ima redovne kontakte s Crnom Gorom i da ne bi trebalo da se dese veća iznenađenja - istakla je Drakovac.

Naglasila je da je došlo do porasta vodostaja u vodotocima druge kategorije.

- Možemo reći da su ti vodotoci ostvarili porast nivoa vode iako nemamo mjerne stanice, tako da ove padavine koje su najavljene dodatno će povećati količinu vode i u tom smislu mi upozoravamo građane da objekte ili drugu imovinu koja im se nalazi u blizini ovih vodotoka zbrinu, zaštite kako bi se zaštitili od eventualnih posljedica i šteta koje mogu nastati. Vodotoci druge kategorije na prostoru Grada Goražda su rijeka Ocka, Biocka, Podranjenski potok i Osanička rijeka. To su rijeke koje imaju bujični karakter i ukoliko bi se desile padavine većeg intenziteta one svakako mogu donijeti značajne štete i gubitke kada je u pitanju stanovništvo i njihova imovina - kazala je pomoćnica gradonačelnika Grada Goražda.

Iz kantonalnog Operativnog centra potvrđeno je da problema s vodostajima nema ni u druge dvije lokalne zajednice Pale i Prača u Federaciji BiH te da su rijeke u svojim koritima.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Stotine kuća i parcela poplavljeno u ruskoj oblasti Kurgan

Poplave zahvatile rusku oblast Kurgan dok rijeka Tobol raste

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana